Linkovi

Roćen: Evropske i evroatlantske integracije prioritet Crne Gore


Prihvatanje Sporazuma o članu 98 Rimskog ugovora neće imati nikakve kosenkvence na dinamiku pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. To su, tvrdi crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen, potvrdili evropski zvaničnici na sastanku Unaprijeđenog stalnog dijaloga u Podgorici.

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen rekao je da su evropski zvaničnici, ponavljajući da će to pitanje biti predmet redovnog dijaloga u daljoj saadnji i razvoju partnerstva Crne Gore i Unije, saopštili da neće biti nikakvih konsekvenci na planiranu dinamiku procesa integracije Crne Gore u EU, ‘’što se u ovoj fazi odnosi na potpisivanje već parafiranih sporazuma’’.

On je kazao da je to potvrđeno i na sastanku u Podgorici, kao i u odvojenom razgovoru koji je imao sa direktorom za Zapadni Balkan Pjerom Mirelom.

’’Brzina kojom ćemo se kretati ka Briselu zavisiće od toga koliko ćemo i kako ćemo, implementirati brojne obaveze sadržane u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, Privremenom sporazumu i Sporazumu o viznim olakšicama i readmisiji’’, kazao je Roćen.

Roćen je istakao da Crna Gora evropsku perspektivu ne gradi ni na antiameričkoj, niti na antiruskoj poziciji, već da je sve što radi-u najboljem interesu države i njenih građana.

On je rekao da prihvatanje Sporazuma o članu 98 Rimskog ugovora Crne Gore nije bilo centralna tema sastanka Unaprijeđenog stalnog dijaloga Crne Gore i EU, ali je otvoreno od evropskih predstavnika. Roćen je dodao da je crnogorska strana na tom sastanku objasnila zbog čega je u vrhu Crne Gore donijeta takva politička odluka.

«Između ostalog, potvrđeno je da su evropske i evroatlantske integracije za nas prioritet i istaknuto da takva odluka nije uperena protiv politike EU, niti je u suprotnosti sa našom evropskom perspektivom», objasnio je on.

Roćen je rekao da je Crna Gora svjesna principijelnog stava EU kad su u pitanju njene smjernice iz 2002. godine, koji je potenciran i na tom sastanku.

XS
SM
MD
LG