Linkovi

Haški tribunal: Nastavak suđenja za zločine na Kosovu i BiH


Iskaz prvog svedoka odbrane u procesu protiv generala Dragomira Miloševića i nastavak dokaznog postupka optužbe na tri suđenja optuženima za zločine na Kosovu i u BiH, na rasporedu su rada Haškog tribunala za iduću nedelju.

Penzionisani general Milošević optužen je za kampanju artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu 1994-95, sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske koji je on zapovedao. Prošlog četvrtka, branilac Branislav Tapušković najavio je, u uvodnoj reči, da će dokazati da su civili u Sarajevu bili žrtve oružanog sukoba između Miloševićeve jedinice i Prvog korpusa Armije BiH, a ne namernih napada sa srpske strane.

Kako se čulo u sudnici, prvi svedok odbrane trebalo bi da bude jedan od najbližih tadašnjih saradnika generala Miloševića. On će svedočenje započeti u utorak, 29. maja, budući da sud u Hagu sutra neće raditi zbog praznika. U procesu protiv vođe OVK u okolini Dečana Ramuša Haradinaja, tužioci će pred sudsko veće Alfonsa Orija izvesti svog sledećeg svedoka. Haradinaj je optužen, zajedno sa potčinjenim Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem, za zločine nad Srbima, Albancima i Romima u dečanskom kraju 1998.

Dokazni postupak optužbe u toku je i na suđenjima oficirima Vojske Republike Srpske, optuženima za genocid u Srebrenici, te liderima bosanskih Hrvata koji se terete za zločine nad Muslimanima u srednoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

XS
SM
MD
LG