Linkovi

Pakistanska vlada brani svoj stav prema suzbijanju terorizma


Pakistanska vlada brani svoj stav prema suzbijanju terorizma u trenutku sve veće strepnje Vašingtona da Islamabad nije dovoljno posvećen toj borbi. Pakistanski premijer i jedan od vodećih članova američkog Kongresa, danas su o tome govorili kao gosti američkih televizijskih programa.

Predsednik Buš se odskora usredsređuje na sve veću opasnost od terorista iz Alkaide, pokušavajući da pridobije veću podršku javnosti za rat u Iraku. Al kaida se odavno smatra odgovornom za napade 11. septembra, 2001, u Sjedinjenim Državama. A upavo prošle nedelje, predsednik je rekao da postoje dokazi da je vođa Al kaide, Osama bin Laden, naredio svojim sledbenicima u Iraku da pripreme nove napade na američke ciljeve. Zvaničnici američke obaveštajne službe i dalje veruju da vođstvo Al kaide dejstvuje sa zabačenih plemenskih područja duž pakistanske granice sa Avganistanom. Pomanjkanje napretka u traganju za Bin Ladenom i njegovim najbližim saradnicima, izaziva izvesno trvenje između Vašingtona i Islamabada. Pakistanski premijer Šaukat Aziz, kao gost današnjeg programa CNN-a, rekao je da ne veruje da je vođstvo Al kaide u Pakistanu.

«Verujemo da ti ljudi nisu na našoj teritoriji. I otvoreno govoreći, oni mogu da biraju. Mnogo radije će se opredeliti za teritoriju koja je otvorena za sve. U slučaju Pakistana, sa ogradama, sa trupama, sa svim paravojnim snagama koje tu imamo, ne postoji ništa što bi ih privuklo da dođu.»

Aziz je rekao da je rešenost Pakistana da se bori protiv terorista na plemenskim područjima sasvim jasna, ističući da je činjenica da se očekivana prolećna ofanziva terorista i talibanskih ekstremista u Avganistanu nije dogodila.

«Angažovani smo svakodnevno. I ako pogledate izveštaje sa tog područja, angažovani smo i sukobljavamo se i na obe strane ima žrtava.»

Međutim, predsednik senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom, demokrata Džozef Bajden iz Delavera, rekao je da Pakistan ne čini ni blizu dovoljno. Bajden, koji se bori za kandidaturu svoje stranke na idućim predsedničkim izborima, istakao je da Pakistanci osećaju da je administracija predsedika Buša daleko zainteresovanija za Irak, nego za Avganistan.

«Oni gledaju u Avganistan, pitaju se da li mi imamo ili nemamo nekakav plan i da li ćemo biti u stanju da uspostavimo stabilnost kakva nam je potrebna.»

Bajden je bio gost programa CNN-a.

XS
SM
MD
LG