Linkovi

Juščenko: Prevremni izbori biće održani 30. septembra, kriza okončana


Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko izjavio je jutros da je postigao dogovor sa premijerom Viktorom Janukovičem da prevremni parlamantarni izbori budu održani 30. septembra.

"Prevremni izbori biće održani 30. septembra", rekao je Juščenko novinarima, u prisustvu svog političkog protivnika Janukoviča, posle višečasovnih razgovora.

Juščenko je ocenio da ovaj dogovor označava kraj ozbiljne političke krize u Ukrajini.

"Politička kriza u Ukrajini je završena. Pronašli smo rešenje koje se ogleda u kompromisu", rekao je predsednik Ukrajine.

Predsednik Ukrajine preuzeo je u petak kontrolu nad specijalnim policijskim snagama, što je bio znak produbljivanja političke krize u toj zemlji. Premijer Janukovič je, međutim, ukaz šefa države o preuzimanju kontrole nad specijalnim policijskim jedinicama, odbacio kao protivustavan. Kriza u odnosima šefa drzave i vlade pogoršala se i pošto je predsednik smenio državnog tužioca, što je izazvalo intervenciju specijalaca u tom političkom konfliktu. Ukrajina je u ozbiljnoj političkoj krizi od početka aprila, kada je Juščenko raspustio parlament, posle višemesečnih sukoba sa vladinom koalicijom, koja osporava i tu njegovu odluku.

XS
SM
MD
LG