Linkovi

Na kongresnom pretresu iznete strepnje zbog smanjenja demokratie u Rusiji


Na kongresnom pretresu o Rusiji, iznete su strepnje zbog smanjenja demokratije u najvećoj zemlji na svetu. U međuvremenu, američka administracija kaže da će nastaviti saradnju sa Kremljom gde god je to moguće, ali će, istovremeno, nastaviti da kritikuje Rusiju i brani američke principe, gde god je to potrebno.

Učesnici kongresnog pretresa o američkim odnosima sa Rusijom su se generalno saglasili da Vašington i Moskva i dale blisko sarađuju na brojnim kritično važnim pitanjima. Ipak, eksperti su takođe izrazili ozbiljnu bojazan zbog ruskog udaljavanja od individualnih sloboda i demokratskih institucija, kako je rekao republikanski kongresmen iz Nju Džerzija, Kristofer Smit.

«Bojim se da Rusija danas možda ide unazad. Ruska ekonomija cveta, ali ruska demokratija izgleda da pada ispod nivoa mnogih zemalja u razvoju.»

Smit je dodao da ga onespokojava ugnjetavanje opozicije u Rusiji i ograničavanje prava na protest. On je rekao i da je sužavanje medijskih sloboda u potpunoj suprotnosti sa proklamovanom ruskom predanošću temeljima demokratske države. Demokratski kongresmen iz Floride, Elsi Hestings, koji predsedava kongresnom Helsinškom komisijom - odborom koji se bavi zaštitom ljudskih prava i temeljnih sloboda u svetu, kaže da Kremlj, u Putinovoj Rusiji, odlučuje o svemu, efikasno zaobilazeći narod, parlament i pravosuđe.

«Uprkos tome što Putin verbalno podržava demokratske institucije i civilno društvo, vidimo da se politički program sada centralno planira u Moskvi.»

Republikanski senator Sem Braunbek iz Kanzasa, kaže da ponašanje Rusije na međunarodnoj sceni jednako uznemirava. U pisanom saopštenju, Braunbek je ustvrdio da Moskva pokušava da uznemiri i svoje susede, posebno one koji žele da se približe Zapadu. Braunbek, koji je i predsednički kandidat, kaže da ga takođe uznemiruje to što Rusija koristi energiju kao sredstvo za vršenje političkog pritiska na susede i dodaje da ga brinu političke implikacije preveliike zavisnosti evropskih država od ruske energije. Pomoćnik državnog sekretara, Danijel Frid, predstavio je na pretresu ciljeve administracije predsednika Buša u odnosima sa Rusijom.

«To ne mora da bude puno strateško partnerstvo, ali podrazumeva partnerstvo u pogledu brojnih strateških pitanja. Administracija želi da joj Rusija bude partner u svetu i hteli bismo da Rusija bude jaka, ali jaka u uslovima 21. veka: sa jakim, demokratskim i nezavisnim institucijama u vladi i izvan vlade.»

Frid je rekao da je imperativ da dve zemlje rade zajedno gde god je to moguće, «čak i tamo gde može da se pokaže da takva saradnja predstavlja izazov». Sjedinjene Države, istakao je pomoćnik državnog sekretara, istupiće kada god bude potrebno braniti američke vrednosti, interese i prijatelje.

«Mi ne isključujemo Rusiju iz naše vere u sveopšte mogućnosti slobode i isto tako imamo Rusiju na umu kada kažemo da se zalažemo za otvoreni svet koji odlikuje partnerstvo sa zemljama koje slično misle.»

Pomoćnik državnog sekretara Frid je istakao američko-rusko partnerstvo u brojnim kritičnim oblastima, kao što su borba protiv terorizma i širenja nuklearnog oružja. On je istakao da su Sjedinjene Države predane dijalogu sa Rusijom, da bi se smanjile razlike i premostili eventualni jazovi.

XS
SM
MD
LG