Linkovi

Predsednik Buš potpisao zakon kojim se obezbedjuje 100 milijardi dolara za rat u Iraku


Američki predsednik Džordž Buš potpisao je zakon kojim se obezbedjuje 100 milijardi dolara za rat u Iraku, ali su demokrate, koje su u Kongresu zahtevale da se odredi datum povlačenja američkih vojnika, upozorile da bitka još nije završena.

Uprkos izgubljenoj poslednjoj rundi od Buša, demokrate su najavile da će nastaviti da ulažu napore kako bi naterale predsednika da povuče američke vojnike iz Iraka. Buš je potpisao zakon, prethodno usvojen u američkom Kongresu, u predsedničkoj rezidenciji u Kemp Dejvidu, u Merilendu, gde će provesti vikend i nacionalni praznik Dan sećanja. Zakon Bušu obezbedjuje novčana sredstva koja je tražio, ne uslovljavajući da vojnici budu vraćeni kući, ali postavlja niz "kriterijuma" koje treba da ispuni iračka vlada.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi, koja je glasala protiv finansiranja vojske u Avganistanu i Iraku, najavila je da će Demokratska stranka već na narednoj sednici ponovo zatražiti povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Buš je 1. maja uložio predsednički veto na zakon kojim se početak povlačenja jednica iz Iraka predvidjao za 1. oktobar.

Poginula tri američka vojnika u Iraku

Tri američka vojnika poginula su u petak u Iraku, saopštila je komanda američkih snaga u toj zemlji. Jedan vojnik poginuo je u eksploziji bombe u provinciji Dijala, severno od glavnog grada, dok je drugi podlegao od rana zadobijenih u oružanom napadu u regionu Bagdada. Jedan marinac je poginuo van oružanog sukoba u provinciji Anbar, saopštila je komanda ne precizirajući pod kojim okolnostima je stradao taj vojnik. Najmanje 93 američka vojnika stradala su u maju u Iraku, dok su prethodnog meseca u toj zemlji poginula 104 pripadnika američkih snaga.

Šest osoba je poginulo, dok ih je 34 ranjeno u minobacačkom napadu koji je usledio nakon samoubilačkog napada iz automobila bombe u južnom delu Bagdada.

"Primili smo tela šest osoba stradalih u napadima, u kojima je takodje povredjeno 34 ljudi", izjavio je predstavnik bagdadske bolnice Jarmuk.

Izvori bliski bezbednosnim snagama naveli su da je u kvartu Baja, u jugozapadnom delu prestonice, došlo do granatiranja a da je zatim u blizini pijace u tom kvartu eksplodirao automobil-bomba. U kvartu Baja žive uglavnom šiiti, a medjuverski sukobi su veoma česti, uprkos usvajanju bezbednosnog plana za grad Bagdad. U okviru tog plana u prestonici je rasporedjeno ukupno 85.000 pripadnika američkih i iračkih snaga bezbednosti.

U zajedničkoj akciji američkih i iračkih snaga izvedenoj danas u šiitskom kvartu u Bagdadu, ubijena su petorica navodnih terorista, dok je jedan priveden. Kako se navodi u saopštenju američke komande, uhapšena osoba se sumnjiči da rukovodi terorističkom jedinicom specijalizovanom za transport eksploziva iz Irana. Odmah nakon hapšenja, naoružana grupa ljudi je zauzela položaje u kvartu kako bi onemogućila povlačenje američkih i iračkih snaga, koje su zatražile podršku vazduhoplovnih jedinica. U toku vazdušnog napada poginulo je najmanje pet navodnih terorista i uništeno je devet vozila, navodi se u saopštenju. Do akcije je došlo dan nakon prvog pojavljivanja u javnosti radikalnog šiitskog vodje Moktade Sadra od oktobra 2006. Sadr je još jednom pozvao na povlačenje američkih trupa iz zemlje. S druge strane, Bela kuća je pozvala Sadra da odigra "korisnu i pozitivnu" ulogu u rešavanju problema u Iraku.

XS
SM
MD
LG