Linkovi

Madeira: Avganistan i Kosovo dva glavna vojna angažmana NATO-a


Avganistan i Kosovo su dva glavna vojna angažmana NATO-a, rečeno je na otvaranju prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine NATO-a u portugalskom gradu Madeira.

Predsednik Parlamentarne skupštine Žoze Lelo otvorio je prolećno zasedanje založivši se da na 60. godišnjicu Alijanse bude usvojen novi starteški koncept. On je kao dva najznačajnija vojna angažovanja Alijanse istakao Avganistan i Kosovo.

"Avganistan je i dalje vrhovni prioritet NATO-a", rekao je Lelo i dodao da je prisusvo NATO-a u toj zemlji "najbolja nada za avganistanski narod", kao i presudan test da li NATO može da odigra svoju ulogu.

Razmatranje budućeg statusa Kosova u Savetu bezbednosti UN značajno je za Alijansu i imaće dalekosežne posledice za stabilnost regiona i Evrope.

"NATO snage nastaviće da nose teret obezbedjivanja sigurnosti na Kosovu", istakao je Lelo. Govoreći o temama o kojima bi parlamentarci trebalo da razgovaraju, Lelo je spomenuo debatu o raketnoj odbrani u Evropi, odnosno planove SAD da postavi baze za rakete presretače u Poljskoj i radar u Češkoj.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO-a je ocenio da je postojeća strategija iz 1999. godine postigla "značajan napredak" u prilagodjavanju NATO-a stvarnosti posthladnoratovskog sveta, ali da je potrebno ići dalje. On je rekao da novi strateški koncept treba da obezbedi "veću jasnoću" o pitanjima poput kolektivnog reagovanja na pretnje, geografsko prostiranje Alijanse kroz članstvo i partnerstvo, kao razvijanje efikasnije saradnje NATO-a, UN i EU.

Na četvorodnevnoj sesiji Parlamentarne skupštine NATO-a učestvuje 300 parlamentaraca iz zemalja članica NATO-a, pridruženih članica i zemlja posmatrača.

XS
SM
MD
LG