Linkovi

Godišnji izveštaj Pentagona o vojnim kapacitetima Kine


U izveštaju se navodi da “Kina sprovodi dugoročnu, sveobuhvatnu transformaciju svojih vojnih snaga” kako bi im omogućila da pokažu svoju moć, i drugim zemljama uskrate mogućnost da ugroze njenu bezbednost. Kako se dodaje, u neposrednom fokusu Kine je sprečavanje Tajvana da stekne nezavisnost, kao i sprečavanje Sjedinjenih Država da pomognu Tajvanu u eventualnoj konfrontaciji u Tajvanskom moreuzu.

U izveštaju se medjutim napominje da Kina takodje razvija sisteme naoružanja kako bi zaštitila svoj pristup resursima, a posebno nafti. Osim toga, cilj tih sistema je uključivanje u savremenu trku u naoružanju sa projektilima dugog dometa, putem sve sofisticiranijih raketa, aviona i brodova, kao i, verovatno, nosača aviona. Kako se navodi, modernizacija kineske vojske delimično je zasnovana na uvozu, posebno iz Rusije, ali i na sve razvijenijoj domaćoj vojnoj industriji.

U izveštaju Pentagona kaže se i da Kina razvija kapacitete za trku naoružanja u svemiru, kao i sisteme koji bi mogli da napadnu kompjuterske mreže i druge komunikacione elemente stranih država. Kina je izazvala opštu osudu kada je antisatelitskim oružjem uništila jedan od sopstvenih satelita u januaru.

Sekretar za odbranu Robert Gejts nije želeo da kaže koji ga od kineskih vojnih poteza zabrinjava, ali je nagovestio da ga brine to što Kina neprestano odbija da pruži detaljne podatke o svojim odbrambenim sposobnostima. U izveštaju se ističe da je tajnovitost - deo osnovne odbrambene strategije te zemlje.

Voleli bismo da postoji veća transparentnost, da oni više govore o svojim namerama, i strategijama. Te su procene iznete u ovoj publikaciji, a bilo bi lepo iz prve ruke čuti od Kineza kako oni gledaju na neke od tih tema.”

Kina je ranijih godina kritikovala godišnje izveštaje Pentagona, koji se izradjuju na zahtev američkog Kongresa. Medjutim, sekretar Gejts je rekao da u izveštaju nema preterivanja niti pokušaja da se rastući kineski kapaciteti predstave kao pretnja.

XS
SM
MD
LG