Linkovi

Buš zatražio od Amerikanaca da odaju poštu onima koji su dali život služeći zemlji


Predsednik Buš je danas pozvao Amerikance da se ponovo posvete ideji slobode, dok se zemlja tokom prazničnog vikenda povodom Dana slobode, seća onih koji su poginuli u ratu.

U svom redovnom nedeljnom radio govoru, predsednik Buš je danas zatražio od Amerikanaca da odaju poštu onima koji su dali život služeći zemlji, isto kao i onimakoji danas brane slobodu širom sveta. Predsednik je ispričao istoriju narednika Dejvida Kristofa iz Ohaja, američkog marinca koji je stupio u vojsku odmah posle napada u Sjedinjenim Državama 11. septembra, 2001.

«Kada su ga pitali kako je odlučio da služi, Dejvid je rekao: ‘Neću da mi brat i sestra žive u strahu’»

Predsednik Buš je ispričao da je narednik Kristof dobio medalju posle ranjavanja u uličnim borbama u Faludži i kasnije zatražio da ponovo bude upućen u Irak, jer je smatrao da posao tamo još nije završen. Kristof je prošle godine poginuo u pokrajini Anbar. Ali čak i mrtav, rekao je američki predsednik, Kristof je pronašao način da izrazi svoje strepnje i podršku svojim saborcima.

«Kada je porodica primila njegove stvari, otac i majka su među stvarima pronašli pisma koja im je Dejvid namenio. U njima ih je zamolio da se mole za njegove marince i sve koji i dalje služe u inostranstvu.»

Predsednik Buš je rekao da će na Dan sećanja u ponedeljak, cela zemlja da oda poštu Kristofu i njegovoj molbi, moleći se za sve koji služe u inostranstvu i njihove porodice i bližnje. Predsednik je rekao da je Dan sećanja vreme kada Amerikanci ponovo treba da se posvete ideji slobode i vreme za odavanje pošte Amerikancima svih naraštaja koji su dali život za slobodu. U radio odgovoru Demokrata, bivši marinac Eliot Anderson, veteran rata u Avganistanu, rekao je da je bio ponosan što služi svoju zemlju, ali da se i on i neki njegovi saborci protive angažovanju Sjedinjenih Država u Iraku.

«Znam da govorim u ime svojih brojnih prijatelja koji služe u inostranstvu, kada kažem da je najbolji način odavanja pošte trupama - odgovorno prekidanje našeg učešća u iračkom građanskom ratu.»

Predsednik Buš provodi praznični vikend u predsedničkom odmaralištu u Kemp Dejvidu, u blizini Vašingtona. Pre jučerašnjeg odlaska iz prestonice, dodelio je ranjenicima u Nacionalnom pomorskom medicinskom centru pet Purpurnih srca, a u ponedeljak će se vratiti u Vašington da bi položio venac na Grob neznanog junaka na Nacionalnom groblju u Arlingtonu.

XS
SM
MD
LG