Linkovi

Poslanici i aktivisti SRS lepili plakate sa natpisom "Bulevar Ratka Mladića"


Ulica koja uskoro treba da dobije ime ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića bila je mesto sučeljavanja dve Srbije, evropski i antievropski opredeljene.

Pristalice Srpske radikalne stranke i ultranacionalističkih organizacija Obraz i Lazareva garda lepili su u toj ulici plakate na kojem je pisalo "Bulevar Ratka Mladića" i nalepnice sa likovima haških otpuženika Mladića i Radovana Karadžića.

Istovremeno, nekoliko stotina metara dalje simpatizeri i članovi Liberalno-demoratske partije protestvovalo je zbog lepljenja plakata sa Mladićevim imenom. Ta partija saopštila je da su takvi plakati uvreda za svakog pristojnog građanina i građansku Srbiju koji svoju budućnost vide u Srbiji koju je želeo Zoran Đinđić, a ne u Srbiji koju je stvorio Ratko Mladić.

Stranka G17 Plus pozvala je javnog tužioca da podnese krivičnu prijavu protiv odgovornih lica iz Srpske radikalne stranke koji su organizovali akciju lepljenja plakata sa imenom haškog optuženika Ratka Mladića. Ta partija ocenila je da promovisanje haških optuženika nanosi veliku štetu građanima i državi.

I analitičari su saglasni da javna promocija optuženih za ratne zločine predstavlja prst u oko međunarodnoj zajednici, a direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić tvrdi da će Srbija od takve politike imati samo štete.

XS
SM
MD
LG