Linkovi

Gledanje nasilja na televiziji izaziva agresivno ponašanje kod dece


Nije tajna da video igre i televizijski program često prikazuju nasilje. Medjutim, tri nove studije pokazuju da gledanje nasilja uzrokuje da se deca i tinejdžeri ponašaju mnogo agresivnije od onih koji gledaju programe bez nasilja. U Vašingtonu je nedavno pokrenuta rasprava o tome kako zaštiti decu od nasilnih televizijskih i drugih programa.

Studije koje su radili psiholozi sa Državnog univerziteta Ajove, zaključil su da čak i crtane video igrice koje ne pokazuju krv, ali pokazuju da je neko povredjen, uzrokuju da deca reaguju agresivnije.

Istraživači su ustanovili da grafičke video igrice, tinejdžere takodje čine agresivnijim, a da ni deca ni studenti nisu imuni na efekte nasilja u medijima. Možda je najviše na roditeljima da kontrolišu kakve video igrice deca igraju, ali u Vašingtonu Federalna komisija za komunikacije poziva Kongres da usvoji nove mere za zaštitu dece od nasilja na televiziji. Članica komisije Peni Nens.

«Gledanje nasilja na televiziji može da izazove agresivno ponašanje kod dece i nešto bi trebalo da se uradi po tom pitanju».

Pitanje šta bi trebalo uraditi sa tim programima pokrenulo je žustru raspravu. Jedna od mogućnosti koja je razmatrana bila je da se prikazivanje nasilnih emisija ograniči na kasnije večernje termine. Druga je bila da se kablovske TV kompanije primoraju da ponude svojim klijentima bolji izbor kanala koje kupuju kako bi na taj način izbegli nasilne programe. Tim Vinter iz Roditeljske televizijske komisije podržava opciju «biraj i izaberi».

«Ne bi trebalo da plaćam za scene silovanja na mreži FX, ako želim da dobijem Diznijev kanal».

Neki američki zakonodavci žele da budu sponzori zakona koji će zaštititi decu od nasilja na televiziji. Medjutim, Hauard Kerc koji se bavi medijima u listu Vašington Post predvidja veliki otpor industrije zabave.

«Oni vole izazove, i u prošlosti su bili veoma uspešni u sprečavanju donošenja zakona za koje nisu želeli da prodju».

Zakon bi mogao takodje da izazove i sudsku borbu. Kerolajn Frederikson je iz nevladine organizacije - Američke unije za gradjanske slobode.

«Kongres bi mogao na taj način da postane biro za cenzuru i mislim i nadam se da će mnogi članovi Kongresa shvatiti da to nije odgovarajuća uloga za njih».

Mnogi Amerikanci slažu se sa Glinis Tomas, majkom koja kaže da je ona isključivo odgovorna za ono što njen sin gleda.

«Mislim da se, u suštini, radi o umerenosti. Mislim da roditelji treba da budu uključeni u ono što deca gledaju».

Drugi roditelji ipak žele više pomoći kako bi mogli da izbegnu nasilne programe.

XS
SM
MD
LG