Linkovi

Brisel svodi rezultate posete Sarkozija sedištu evropskih institucija


Nedavna poseta novog predsednika Francuske Republike Briselu nikoga nije ostavila ravnodušnim- jedni su se potpno složili , a drugi potpuno odbacili njegove stavove, ili bar neke od njih- tako, i pored tople dobrodošlice i slaganja da Evropi što pre treba novi zajednički okvir funkcionisanja, najviši zvaničnici Komisije nisu mogli da se slože sa stavom da Turskoj nema mesta u EU- ta zemlja je već ozbiljan niz godina angažovana u različitim fazama približavanja EU, s tim što Evropska Komisija od Saveta ministara ima zeleno svetlo za verovatni jesenji početak pregovora o pridruživanju.

I sam svestan razlika, francuski predsednik insistira da se prvo razreše najurgentnija pitanja, pa da se onda Evropljani vrate diskusiji o Turskoj- slažući se sa takvim redom prioriteta, komesar za proširenje, Oli Ren kaže:

"U interesu EU je da ima dobar ugovor što pre- ako ne danas, onda barem sutra. Takodje, u interesu je kandidatskih zemalja i potencijalnih kandidata da mi što pre uspemo u tom poslu. Novi dogovor o funkcionisanju bi trebao biti na snazi kada budemo primali 28. članicu Unije- Hrvatska bi krajem ove decenije mogla biti u stanju da ponese odgovornost članstva. Zato je važno da Evropski savjet ne odstupi od vlastite odluke da do 2009. godine postigne sporazum o novoj organizaciji Evropske unije. To je ključno i za Zapadni Balkan, za kandidate i potencijalne kandidate. Sada je najvažnije da se fokusiramo na postizanje dogovora o novomm ustrojstvu Unije na evropskom samitu u junu".

Za novi, skraćeni dokumenat, koji bi se pre zvao sporazum nego ustav, postoji snažno lobiranje pred junski samit evropskih lidera- sem Francuske, tu je i Holandija, koja bi želela da vidi snažniju ulogu nacionalnih parlamenata, više kooperacije, kao i stalno evropsko predsedništvo, umesto sadašnjeg, rotirajućeg, kao i precizniju politiku i kriterije prijema novih članica. Zbog toga će pogledi i očekivanja biti usmereni prema junskom okupljanju evropskih lidera u Briselu i njihovoj sposobnosti da osiguraju stabilnu budućnost za zajednički projekat.

XS
SM
MD
LG