Linkovi

U Iraku se posle nekoliko meseci skrivanja pojavio radikalni vodja šiita Moktada Al-Sadr


Radikalni vodja šiita u Iraku Moktada Al-Sadr pojavio se danas u javnosti posle više meseci skrivanja i održao antiamerički govor pred više hiljada sledbenika u kojem je ponovio zahtev da vojska SAD napusti Irak. U govoru u svetom šiitskom gradu u Nadžafu Al-Sadr je promenio retoriku i pozvao sunite da mu se pridruže u borbi protiv američkog prisustva u Iraku. Al-Sadr, za kojeg se veruje d je bio u Iranu od kada je nestao pre četiri meseca uoči početka američko-iračke akcije za obezbedjivanje bezbednosti u Bagdadu, kritikovao je i nesposobnost vlade Nurija Al-Malikija.

Za 33-godišnjeg Al-Sadra se veruje da planira da konsoliduje političku moć i pojača veze sa Iranom, kao i da pokušava da iskoristi odsustvo glavnog rivala, lidera Vrhovnog islamskog saveta Iraka Abdula Aziza Al-Hakima, koji je zbog nedavne dijagnoze raka na plućima otišao na lečenje u Iran.

"Ne, ne za Satanu, Ne, ne za Ameriku. Ne, ne za okupaciju. Ne, ne za Izrael", uzvikivao je Al-Sadr pred oko 6.000 sledbenika na početku govora.

On je ponovio pozivao američke snagae da napuste Irak.

"Zahtevamo povlačenje okupacionih snaga ili pravljenje plana za to povlačenje", rekao je Al-Sadr i zatražio od iračke vlade da ne produžava okupaciju ni za jedan dan.

On je osudio borbe izmedju njegove vojske Mahdi i iračkih snaga bezbednosti, kazavši da to "sluzi interesima okupatora" i da bi, umesto borbi, njegove pristalice trebalo da se okrenu mirnim protestima.

Portparol Saveta nacionalne bezednosti u Vašingtonu Gordon Džondrou izrazio je nadu da bi pojavljivanje Al-Sadra moglo da signalizira da želi da "odigra pozitivnu ulogu u Iraku". Kako kažu saradnici Al-Sadra, njegova strategija se zasniva na uverenju da će SAD polako početi da se povlače iz Iraka i da će njegove bezbednosne i političke strukture popuniti prazninu. Al-Sadr veruje da će vlada premijera Al-Malikija uskoro pasti zbog neuspeh u obezbedjivanju mira i bezbednosti, kao i ekonomskog oporavka. Al-Sadr je prošlog meseca povukao svoje pristalice iz vlade, što bi, kako se ocenjuje, moglo ubrzati pad vlade.

Mahdi vojska je danas pretrpela ozbiljan udarac kada je u Basri u borbi sa iračkim i britanskim snagama ubijen jedan od njenih najviših vodja Visam Al-Vaili poznat i kao Abu Kadir.

XS
SM
MD
LG