Linkovi

Bebe koriste vizuelne signale da bi raspoznale različite jezike


Naučnici su oduvek smatrali da bebe uče jezik tako što ga slušaju, ali nova studija pokazuje da bebe stare svega četiri meseca mogu da raspoznaju različite jezike oslanjajući se na vizuelne signale.

Istraživači sa Univerziteta Britanske Kolumbije ustanovili su da bebe znaju kada se osoba koja im nešto govori, “prebaila” sa jednog na drugi jezik, tako što posmatraju lice te osobe. Naučnici smatraju da bebe to uspevaju proučavajući oblik i ritam usana, i pokrete lica. Vitni Vajkam je istraživač sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi.

“Brojne studije se bave slušnim aspektima govora a nas je prosto zanimalo da vidimo da li vizuelne informacije igraju neku ulogu kada bebe uče da prepoznaju jezik.”

Vajkam i njene kolege proučavali su četvoromesečne, šestomesečne i osmomesečne bebe iz porodica u kojima se govori samo engleski jezik, kao i dvojezičnih porodica u kojima se koriste engleski i francuski. Svakoj grupi beba prikazani su video snimci bez zvuka, na kojima se vide dvojezični govornici francuskog i engleskog jezika, koji su, uz jasno pokretanje usana, izgovarali rečenice na jednom, a zatim na drugom jeziku. Onda bi govornici zamenili jezike. Vajkam kaže da je ustanovljeno da su bebe koje su odrasle u domovima gde se govori isključivo engleski, sa četiri i šest meseci mogle da naprave razliku izmedju engleskog i francuskog jezika, tako što su pomno gledale video snimke. Medjutim, do osmog meseca one su već postajale nemirne i obraćale manje pažnje na snimke. U isto vreme, osmomesečne bebe iz dvojezičnih domaćinstava održale su sposobnost razlikovanja francuskog i engleskog putem intenzivnog posmatranja govornika. Istraživači su zaključili da su bebe iz engleskih domova izgubile sposobnost razlikovanja jezika na osnovu vizuelnih signala jer im oni više nisu bili potrebni, dok su bebe iz dvojezičnih domova nastavile da zavise od vizuelnih signala da bi raspoznale koji se jezik koristi.

Nova studija inače je objavljena ove nedelje u žurnalu “Nauka” a njeni autori ističu da je u pitanju prvo istraživanje koje pokazuje značaj vizuelnih informacija u dečijem učenju jezika.

XS
SM
MD
LG