Linkovi

Predstavnički dom odobrio dodatnih 100 milijardi dolara za finansiranje rata


Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je večeras dodatnih 100 milijardi dolara za finansiranje rata u Iraku i Avganistanu, ne određujući rokove za povlačenje američkih vojnika iz tih zemalja. Donji dom kongresa je tako izašao iz četvoromesečnog ćorsokaka, u koji je zapao zbog zahteva da dodatno finansiranje bude uslovljeno planom i rokovima za povlačenje američkih jedinica iz Iraka čemu se oštro protivi administracija predsednika Džordža Buša.

Za zakon o vanrednom finansiranju glasalo je 280 kongresmena, dok je 142 bilo protiv. Predlog zakona je iz Predstavničkog doma upućen u Senat koji bi o njemu trebalo da se izjasni još ove sedmice. Kako bi zakon dobio podršku, dodatna sredstva za ratne operacije izglasana su u paketu sa povećanim izdvajanjima za dečju zdravstvenu zaštitu u SAD, obnovu domova uništenih u uraganima 2005. godine i sredstvima za druge programe, što je ukupnu vrednost zakona podiglo na oko 120 milijardi dolara. Usvojenim dokumentom je, takođe, prvi put posle desetak godina ponovo povećana minimalna plata u SAD.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je glasala protiv dodatnog finansiranja vojske u Avganistanu i Iraku, najavila je da će njena Demokratska stranka već na narednoj sednici ponovo zatražiti povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Buš je 1. maja uložio predsednički veto na zakon kojim se početak povlačenja jednica iz Iraka predviđao za 1. oktobar.

Dva američka vojnika ubijena u Iraku

Šestorica američkih vojnika poginula su u Iraku u eksplozijama mina na putu i napadima pobunjenika, saopštila je američka vojska. Dvojica pripadnika multinacionalne divizije "Bagdad" i irački prevodilac izgubili su život kada je vozilo u kojem su se nalazili naletelo na minu na putu zapadno od iračke prestonice, navedeno je u saopštenju vojske. Jedan vojnik je ubijen iz vatrenog oružja u nemirnoj provinciji Dijala, a drugi je izgubio život u eksploziji mine u provinciji Salahudin. U odvojenim eksplozijama bombi na putu poginula su još dvojica vojnika, jedan u provinciji Nineva, a drugi u provinciji Bagdad. Prema podacima Pentagona, od dolaska američkih snaga u Irak 2003. godine, ubijeno 3.438 vojnika SAD.

Pobunjenici u Iraku digli su danas u vazduh glavni most u Bagdadu koji povezuje dve gradske oblasti, saopštila je policija. Most, koji se nadvija nad glavnim putem, nije srušen, ali je znatno oštećen. Njime su povezane sunitske oblasti Kadra i El Džamia u zapadnom delu Bagdada. Policija je dodala da za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima. Pobunjenici su prošlog meseca napali više mostoa u Bagdadu. Istorijski most Sarafija iznad reke Tigar uništen je u aprilu.

Anketa: Većina Amerikanaca protiv rata u Iraku

Velika većina Amerikanaca nije optimista o ishodu rata u Iraku, ocenjujući da je invazija Iraka 2003. godine bila greška, rezultati su ankete kasno sinoć objavljene u Vašingtonu. Najmanje 76 odsto Amerikanaca smatra da je situacija u Iraku loša, a 47 odsto da je veoma loša, navodi se u anketi koje su sproveli televizijska mreža Si-Bi-Es i list "Njujork tajms". Više od 60 odsto ispitanih jereklo da nije trebalo da SAD uđu u rat sa Irakom, dok 35 odsto smatra da su SAD dobro postupile. Samo je 20 odsto Amerikanaca reklo da će nedavnim povećanjem broja američkih vojnika u Iraku, situacija biti poboljšana.

XS
SM
MD
LG