Linkovi

Džordž Buš: Moje je mišljenje da moramo ojačati režim sankcija Iranu


Predsednik Buš je izjavio da će se založiti za oštrije sankcije prema Iranu, posle novog izveštaja Ujedinjenih nacija kojim se Teheran optužuje za ubrzavanje programa obogaćivanja uranijuma. Predsednik je jasno stavio do znanja da prkos Irana prema medjunarodnim zahtevima neće biti tolerisan.

”Moje je mišljenje da moramo da ojačamo režim sankcija.

Predsednik Buš je rekao da će državni sekretar Kondoliza Rajs početi pregovore sa drugim zemljama o proširenju režima sankcija Ujedinjenih nacija, dodavši da će se lično angažovati na razgovorima o tom pitanju sa Rusijom i Kinom.

”Prva stvar koju ovi lideri moraju da razumeju je da će Iran sa nuklearnim oružjem biti neverovatno destabilizujući za svet. U njihovom je interesu da nastavimo zajednički rad na izolaciji tog režima.“

U izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju, izdatom juče, navodi se da Iran nije obustavio proces obogaćenja uranijuma kao što je zahtevao Savet bezbednosti niti je otvorio svoje nuklearne objekte do one mere koju su posmatrači tražili. Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da pomanjkanje transparentnosti umanjuje njenu sposobnost da prati iranski nuklearni program, koji, sudeći po Teheranu, ima mirnodopsku namenu.

Sjedinjene Države i njihove saveznice su saopštile da je to praćenje iranskog programa od ključne važnosti, jer tip nuklearne tehnolgije koju nastoji da stekne Teheran takodje može biti korišćen za proizvodnju nuklearnog oružja. Šef medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradej je saopštio da bi Iran mogao da proizvede takvo oružje već za tri godine.

XS
SM
MD
LG