Linkovi

Fuad Siniora najavio borbu na iskorjenjivanju terorizma u Libanu


Libanski premijer Fuad Siniora najavio je danas borbu na iskorjenjivanju terorizma u Libanu, poslije krvavih sukoba libanske armije i islamskih ekstremista u palestinskom izbegličkom logoru na sjeveru zemlje.

"Nećemo se predati pred terorizmom", istakao je Siniora, tvrdeći da njegova vlada nije u zavadi s Palestincima i da treba praviti razliku "između terorista i palestinske braće u izbegličkim logorima".

On je istovreeno obećao zaštitu i podršku Palestincima. U Libanu živi oko 400 hiljada palestinskih izbeglica. Libanski premijer je ocenio da je armija žrtva terorističke organizacije, koja koristi veru kao pokriće, misleći na Fatal el islam, grupu povezanu s terorističkom mrežom Al Kaida, koja se sukobila s vojskom. U sukobima su poginula najmanje 32 vojnika i 22 ekstremista.

Hiljade stanovnika izbegličkog logora Nar el Bared iskoristili su neformalno zatišje od utorka uveče da napuste logor koji su ekstremisti pretvorili u svoju bazu. Odlazeći iz logora, oni su rekli da je desetine civila ubijeno. Primirje je još na snazi, uprkos jutrošnjoj sporadičnoj pucnjavi, ali analitičari procenjuju da najgore krvoproliće tek slediti.

Vojska i dalje opkoljava logor, u kome je ostalo još na hiljade civila, uglavnom muškaraca i sinoć je pojačala svoje pozicije. Libanski ministar odbrane Elijas Mur je istovremeno postavio utlimatum ekstremistima da se predaju ili suoče s novim vojnim napadom. Vođe grupe su ranije najavile da će se boriti do smrti.

Libanci strahuju da bi se nasilje moglo proširiti i na druge djelove Libana nakon tri eksplozije bombi u području glavnog grada Bejruta. Treća bomba ove sedmice eksplodirala je sinoć u planinskom gradiću, povredivši petoro ljudi. Stanovnici grada su optužili Siriju da stoji iza napada. U ranije dve eksplozije poginula je jedna žena, a više od deset ljudi je ranjeno.

XS
SM
MD
LG