Linkovi

Buš: Sledećih nekoliko meseci kritično za Irak - možemo da očekujemo nove žrtve


Predsednik Džordž Buš izjavio je da američkim snagama u Iraku predstoji kritično razdoblje narednih nekoliko meseci dok pokušavaju da sprovedu u delo njegovu novu strategiju. Do sredine juna bi trebalo da se obavi stacioniranje svih 30 hiljada američkih vojnika koji su upućeni u tu zemlju kao dodatno pojačanje.

Predsednik Buš je izjavio da Amerikanci treba da očekuju nove žrtve dok se pojačanja sasvim budu integrisala u borbene jedinice.

“Dok pojačanja bude vršila svoje zadatke, neprijatelji slobodnog Iraka, medju kojima su Al Kaida i ilegalne paravojne snage, nastaviće da bombarduju i ubijaju u pokušaju da nas zaustave. Treba da očekujemo žestoke borbe narednih nedelja i meseci. Možemo da očekujemo nove američke i iračke žrtve.“

Predsednik Buš pokušava da pridobije podršku javnosti za rat u Iraku koju većina Amerikanaca smatra sada greškom. Prema anketi koju je ovog meseca sprovela novinska agencija Asošijeted pres, skoro dve trećine Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik Buš vodi rat. Predsednik je rekao novinarima u ružičnjaku Bele kuće da shvata to nezadovoljstvo ali da je uveren da je poraz terorista u Iraku od suštinskog značaja za američku nacionaonlu bezbednost.

“To je teška borba i očevidno je da utiče na američki narod. Amerikanci žele da znaju kada ćemo pobediti.”

Predsednik Buš smatra da će do pobede doći kada Irak bude dovoljno stabilan da postane saveznik u borbi protiv terorizma, da sam upravlja svojim poslovima i da se brani. Predsednik je početkom meseca rekao da upućivanje dodatnih snaga u Irak počinje da pokazuje znake progresa jer je smanjen nivo sektaškog nasilja u Bagdadu. Na pitanje kako tumači izveštaje da podaci iz bagdadskih mrtvačnica ukazuju na porast broja stradalih, predsednik je odgovorio da je došlo do kratkotrajne eskalacije nasilja i da će te informacije biti uključene u ocenu povećanja nivoa trupa koju će general Dejvid Petreas dati u septembru. Demokrate u Kongresu očekuju da ta ocena ukaže na znatno poboljšanje stanja na terenu, a u suprotnom prete uskraćivanjem sredstava kojima se finansira rat.

U novom zakonskom predlogu koji će, kako se očekuje, biti odoren u oba doma Kongresa, demokate su odustali od zavodjenja rokova za povlačenje snaga. Zakonska mera predvidja 120 milijardi dolara za vojne operacije do kraja septembra, i obuhvata više milijardi dolara za domaće projekte i za povećanje minimalne nadnice. Pored toga, merom se predvidjaju odredjeni standardi koje iračka vlada mora da ispuni ili da se suoči sa gubitkom vitalne pomoći za obnovu svoje zemlje. Medjutim, nisu predvidjeni obavezujući rokovi za povlačanje snaga koji su bili sadržani u zakonskom predlogu na koji je početkom meseca predsednik Buš uložio veto.

XS
SM
MD
LG