Linkovi

Nemačka: Djindjićeva smrt ostaje nenadoknadiv gubitak za Srbiju


Vodeće nemačke novine u današnjim u komentarima povodom presude ubicama premijera Zorana Djindjića ocenjuju da je srpsko pravosudje pokazalo hrabrost i ističu da Djindjićeva smrt ostaje nenadoknadiv gubitak za Srbiju.

Uticajni konzervativni „Frankfurter algemajne cajtung“ Djindjića naziva „ličnošću stoleća za Srbiju“ i ocenjuje da su „sudije pokazale hrabrost, uprkos pokušajima zastrašivanja“, ali da „nisu mogli da postignu da se razjasni politička pozadina ubistva“.

„Političar sličnog formata u Srbiji nije na vidiku. Djindjić je želeo da zemlju povede u EU i da je brzim tempom pretvori u modernu evropsku državu. Ali, Srbija nije mogla da ga izdrži i pokazala se kao premala za Djindjića. Njegove ubice nisu mogle da zaustave tok stvari, ali su Srbiju vratili godinama unazad“, ocenjuje ovaj list.

„Zidojče cajtung“ uz pohvalu pravosudju za najviše kazne ubicama Djindjića, ističe da „politički inspiratori ubistva nisu medju osudjenima“.

Ovaj list Djindjića naziva „preduzimljivim političarem, koji je želeo da evropeizuje Srbiju“, ali podseća da i dalje traje još u Djindjićevo doba započet rascep „izmedju zapadno orijentisanih i nacionalkonzervativnih demokrata koji od prošle nedelje vladaju zajedno“.

“Frankfurter rundšau” piše da je Srbija ubistvom Djindjića “izgubila epohalni politički talenat” koji je “pobudio nadu da je moguća drugačija Srbija”, te da “ni godine stagnacije pod Koštunicom nisu uništile tu nadu”.

Bivši srpski premijer, koji se u Nemačkoj školovao, bio je omiljen u nemačkoj javnosti i izuzetno cenjen medju vodećim nemačkim politicarima i privrednicima. Upravo sledeće sedmice se, po četvrti put, u Berlinu mladima stručnjacima iz Srbije dodeljuju stipendije Zoran Djindjić za višemesečno usavršavanja. Ovaj program stipendija osnovao je Odbor nemačke privrede za istok zajedno sa Saveznim ministarstvom za privrednu saradnju i razvoj.

XS
SM
MD
LG