Linkovi

SSP Crne Gore sa Evropskom unijom biće potpisan u oktobru


Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji biće potpisan u oktobru, najavljeno je danas na plenarnom sastanku Unaprijeđenog stalnog dijaloga EU-Crna Gora.

Oktobar, kao termin za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore sa EU najavili su direktor Direktorata za proširenje Pjer Mirel i ambasador Njemačke u Crnoj Gori Tomas Šmit, na plenarnom sastanku Unaprijeđenog stalnog dijloga Evropska unija – Crna Gora, koji je počeo u Podgorici.

Sastanak je bio posvećen implementaciji novog Evropskog partnerstva i pripremi Crne Gore za primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Mirel i Šmit pohvalili su brzi napredak Crne Gore poslije obnove nezavisnosti i istakli da ustav treba usvojiti uz što veći konsenzus kao i ojačati vladavinu prava i borbu protiv korupcije.

Na sastanku su razmatrani politički kriterijumi i ključni prioriteti Evropskog partnerstva, s akcentom na razvoj institucija u Crnoj Gori nakon sticanja nezavisnosti, reformu javne uprave, pitanja iz oblasti socijalne sigurnosti, finansija i imovinskih odnosa sa Srbijom, i na progres u razvoju demokratije i vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i napredak u oblasti medija.

Potredsjednik Vlade za evropske integracije Gordana Đurović predstavila je Akcioni plan Vlade za implementaciju evropskog partnerstva.

Ona je prezentirala poslove na pripremama za implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblasti jačanja administrativnih kapaciteta i konkurentske sposobnosti, te unaprjeđenja sistema javnih nabavki i carinske politike.

XS
SM
MD
LG