Linkovi

Buš: Al Kaida pokušala da Irak pretvori u lansirnu platformu za napade na SAD


Predsednik Buš je izjavio da su lideri Al-Kaide pokušali da pretvore Irak u lansirnu platformu za napade na SAD. Obraćajući se diplomcima Akademije obalske straže u Kontektikatu, predsednik je rekao da postoje čvrsti dokazi da je operativcima Al Kaide u Iraku 2005. godine naloženo da počnu da planiraju napade na američke ciljeve izvan Iraka. Buš je ukazao na vezu lidera Al Kaide i njegovih pristalica u Iraku, navodeći da novoobjavljene informacije pokazuju da je namera Bin Ladena – jasna.

”Ako Al Kaida može da nas istera iz te zemlje, Osama bin Laden veruje da oni mogu da stvore od Iraka novo terorističko utočište,” istakao je američki predsednik.

Buš je dodao da je izvestan broj terorističkih zavera osujećen, a da je nekoliko Bin Ladenovih pristalica u Iraku uhvaćeno ili ubijeno.

“Takvi uspesi su zadali udarac Al-Kaidi i potvrda su našeg uspeha u jačanju obaveštajnog sektora, bliske saradnje sa našim partnerima u inostranstvu i održavanja pritiska na naše neprijatelje”, poručio je Buš, ali je naglasio da Al-Kaida ostaje krajnje opasna i odlučna. Predsednik je kazao da Osama bin Laden smatra demokratski Irak opasnim za samo postojanje te organizacije, što znači da će vodja Al Kaide učiniti sve što može kako bi potkopao krhku iračku vladu.

Kritičari kažu da Buš nastoji da skrene pažnju sa tekućeg krvoprolića u Iraku. Bivši senator Džon Edvards, demokratski predsednički kandidat, rekao je da predsednik odbija da prizna da je njegova ratna politika - neuspešna. Edvards je rekao jednoj spoljnopolitičkoj tink-tenk organizaciji u Njujorku da Buš ignoriše poruku koju su mu uputili američki birači novembra prošle godine, kada su izabrali demokratsku većinu u Kongresu. “ Predsednik koristi stranačku podeljenost u vezi sa ratom u Iraku, i to stalno čini”, podvukao je Edvards.

Savetnica Bele kuće za unutrašnju bezbednost Fren Taunsend branila je odluku da se objave deklasifikovane informacije u vreme žestoke debate o predsednikovoj politici u Iraku. Taunsend je rekla novinarima da su podaci objavljeni kada su istražitelji procenili da je došao trenutak da se to učini, ističući da vreme objavljivanja nije bilo politički motivisano.

XS
SM
MD
LG