Linkovi

Nastavlja se kontroverza oko dodjele nagrade ILH Đukanoviću i Maroviću


Uoči konferencije krajem mjeseca u Budvi, na kojoj bi Internacionalna liga humanista trebalo da dodijeli nagrade za mir Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću, mediji spekulišu da li će svi pozvani doputovati u Crnu Goru i ostati članovi Internacionalne lige humanista.

Razlog za dilemu je poziv grupe crnogorskih javnih ličnosti koje traže od učesnika da se distanciraju od nagrada za koje su nominovani Milo Đukanović i Svetozar Marović, jer su, kako ističu, do 1997. "slijedili politiku Slobodana Miloševića".

U Ambasadi Makedonije u Crnoj Gori i u kancelariji bivšeg predsjednika Slovenije Milana Kučana u Ljubljani saznaje se da za sada nemaju informacija da li će Kiro Gligorov i Milan Kučan doputovati u Crnu Goru, ali i da se razmatra apel crnogorskih potpisnika.

Sekretar bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela Jakub Hladik kazao je da je Havel prihvatio nagradu ILH.

"U međuvremenu je primio pismo crnogorskih intelektualaca i antiratnih aktivista. Pročitao je pismo i te informacije će razmotriti", kazao je Hladik.

Savjetnica Milana Kučana Andrea Furlan Sinkovec potvrdila je pisanje štampe da su svi laureati u stalnom kontaktu i da razmatraju apel grupe crnogorskih javnih ličnosti.

Razočaran odlukom Internacionalne lige humanista da zlatnu značku dodijele bivšem crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću i bivšem predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću, profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo vratio je priznanje koje mu je dodijeljeno prije tri godine, a isti potez najavila je i predsjednica Udruženja žena žrtava rata Bakira Hasečić.

I banjalučki biskup Franjo Komarica distancirao se od dodjele priznanja Maroviću i Đukanoviću i saopštio da više ne želi da bude član ILH.

Portparol DPS Rajko Kovačević optužio je osobe koji su pisali laureatima da su duže vrijeme posvećeni otkrivanju pukotina u toj stranci.

''Traže pukotine, da bi ih valjda oni popunili, baš kao i mišje rupe koje su popunjavali kad god je Crna Gora bila na iskušenjima, od 90-tih naovamo'', rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da su potpisnici apela otišli i korak dalje, pa se nameću kao savjetnici visokim stranim zvaničnicima upućujući šta da rade.

''Vjerovatno jer su Vaclav Havel i Kiro Gligorov neupućeni, pa da se ne bi prevarili i došli na konferenciju u Budvi i tako ukaljali svoj državnički dignitet'' - kazao je Kovačević.

XS
SM
MD
LG