Linkovi

Monika Gudling svedočila na pretresu o otpuštanju federalnih tužilaca


Monika Gudling, bivša zvaničnicia američkog Sekretarijata za pravosudje i pomoćnica sekretara Alberta Gonzalesa, svedočila je u Kongresu o kontroverznom otpuštanju grupe od osam američkih federalnih tužilaca. Den Robinson, javlja se sa Kapitol Hila gde Demokrate nastoje da utvrde da li su funkcioneri Bele kuće, na nedoličan način, umešani u čitav slučaj, i da li su tužioci dobili otkaze prevashodno zbog političkih razloga.

Monika Gudling je jedna od četvoro zvaničnika Sekretarijata za pravosudje koji su podneli ostavke kada je izbila kontroverza u vezi sa otpuštanjem saveznih tužilaca. Njeno svedočenje pred Odborom za pravosudje Predstavničkog doma bilo je omogućeno time što joj je odbor dodelio delimični imunitet, nakon što se pozvala na ustavno pravo da izbegne svedočenje kojim bi kompromitovala sopstveni položaj. Gudling je rekla da je, iako je u Sekretarijatu pravosudja bila zadužena za veze sa Belom kućom, zapravo imala ograničene kontakte sa administracijom, i naglasila da nije bila donosilac odluka.

“Ja nisam držala “ključeve od kraljevstva”, kako su neki implicirali. Nisam bila primarni kontakt Bele kuće u razvoju ili usvajanju plana o smeni saveznih tužilaca. Sekretar za pravosudje i njegov bivši šef kabineta Kajl Sempson su prisustvovali tim sastancima. Koliko se sećam, nikada nisam razgovarala sa Karlom Rouvom ili Herijet Majers dok sam služila u Sekretarijatu pravosudja, a sigurna sam da nikada ni sa jednim od njih nisam razgovarala o zapošljavanju ili otpuštanju bilo kog federalnog tužioca.”

Gudling je dodala da je imala sastanke sa nekim članovima osoblja Rouva ili Majersove, koji su po njenim rečima bili “vezani sa specifične aspekte plana smene tužilaca”. Ona je priznala da je bila prisutna na jednom sastanku nakon što je doneta odluka o otpuštanju tužilaca, kome je prisustvovao i Karl Rouv. Medjutim, Monika Gudling tvrdi da nikada nije preporučila da odredjeni tužioci budu pridodati ili izostavljeni sa liste koju je sastavio Kajl Sempson, i kaže da se ne seća bilo kakvih preporuka koje su tim povodom dolazile iz Bele kuće.

Odupirući se pozivima da podnese ostavku, koje su mu uputile kako Demokrate tako i Republikanci, sekretar za pravosudje Alberto Gonzales ostaje pri tvrdnji da nijedan od otpuštenih saveznih tužilaca nije smenjen iz političkih razloga.

XS
SM
MD
LG