Linkovi

Kanski festival otvoren filmom u ubistvu novinara Danijela Perla


Filmom o američkom novinaru Danijelu Perlu koga su kidnapovali i zatim ubili islamski ekstremisti otvoren je Kanski festival. Film naslovljen ”Mighty Heart“ - ”Veliko srce“ - zasniva se na knjizi Perlove udovice Marijen, a glavnu ulogu igra Andjelina Žoli.

Kada je novinar Danijel Perl nestao u Pakistanu 2002. prikupljao informacije za izveštaj o teroristi Ričardu Ridu, optuženom da je eksplozivnu napravu sakrio u cipeli, u nameri da sruši avion u kojem je bio putnik. Grupa islamskih ekstremista koja je preuzela odgovornost za otmicu objavila je tvrdnju da Perl američki špijun, a zatim ga pogubila. Snimak njegovog ubistva je prikazan na internetu.

Film, snimljen po knjizi njegove udovice Marijen koja je u vreme ubistva svog supruga bila u petom mesecu trudnoće, počinje poslednjim danom koji je Perl sa njom proveo u Pakistanu gde su oboje radili kao novinari. Marijen Perl je poželela da američka glumica Andjelina Žoli igra njen lik pošto je pročitala jedan njen intervju o majčinstvu. Adjelina Žoli je bila u šestom mesecu trudnoće kada se prihvatila uloge što joj je, kako sama kaže, pomoglo da shvati kroz šta je prolazila Marijen.

”Sećam se da sam tada pokušala da zamislim kako bih se osećala da pored mene nije otac mog deteta... da brinem o tome da li je živ, da pokušavam da opstanem, spavam, jedem, dišem... Osećala sam se jako bliska Marijen, potpuno sam je razumela kao žena,“ kaže Andjelina Žoli.

Režiser filma je Britanac Majkl Vinterbotom, a koproducent je suprug Andjeline Žoli, Bred Pit. U američkim bioskopima film počinje da se prikazuje 22. juna.

XS
SM
MD
LG