Linkovi

Glavno tužilaštvo Rusije odbracilo mogućnost izručenja Lugovoja


Britanski tužioci su saopštili da bi bivši ruski špijun Anderj Lugovoj trebalo da bude optužen i za ubistvo Aleksandra Litvinjenka, nekadašnjeg ruskog obaveštajca koji je prošle godine otrovan u Londonu. Na osnovu podataka koje je prikupio Skotland jard, britansko Kraljevsko tužilaštvo je preporučilo da se bivši ruski obaveštajac optuži za smrt Aleksandra Litvinjenka, nekadašnjeg pripadnika ruske Federalne službe bezbednosti, naslednice KGB-a, koji je takođe bio veliki kritičar predsednika Vladimira Putina. Veruje se da je Litvinjenko 1. novembra prošle godine bio otrovan radioaktivnom supstancom polonijumom 210 i da je tri nedelje kasnije preminuo od posledica trovanja. Glavni tužilac Ken Mekdonald je izjavio da je posle konsultacija sa državnim tužiocem odlučio da i formalno zatraži podizanje otužnice.

“Danas sam zaključio da su dokazi koje nam je poslala policija dovoljni za podizanje optužnice protiv Andreja Lugovoja za ubistvo sa predumišljajem Aleksandra Litvinjenka. Takođe sam zaključio da će suđenje sasvim jasno biti u javnom interesu.“

London i Moskva nemaju sporazum o izručenju, tako da je teško i pretpostaviti kako će suđenje biti sprovedeno. Međutim Mekdonald je svojkm saradnicima naložio da pokrenu postupak.

“Naložio sam pravnim zastupnicima Kraljevskog tužilaštva da odmah preduzmu korake ka pronalaženju načina za izručenje Andreja Lugovoja Britaniji, da bi mogoa da bude optužen za ubistvo i ubrzo izveden pred sud u Londonu gde bi mu se sudilo za taj veliki zločin.“

Britanska ministarka inostranih poslova Margaret Beket je rekla ruskom ambasadoru u Londonu da od Moskve očekuje punu saradnju.

Glavno tužilaštvo Rusije odbacilo je mogućnost izručenja ruskog biznismena Andreja Lugovoja, protiv kojeg je britanski tužilac podnio optužnicu za ubistvo bivšeg agenta Federalne službe bezbednosti Aleksandra Litvinjenka u Londonu, jer je to suprotno ruskom Ustavu.

"Prema Ustavu Ruske Federacije, ruski državljani ne mogu biti izručeni stranim državama radi suđenja, a Lugovoj je građanin Rusije", rekao je izvor iz Glavnog tužilaštva, dodajući da istragu nad Lugovojem može da sprovodi samo rusko pravosuđe.

Tužilaštvo je u decembru prošle godine pokrenulo istragu o utvrđivanju okolnosti Litvinjenkove smrti, Lugovoj je već ispitan u ulozi svedoka, a njegov status je za rusko pravosuđe neizmenjen. Predsjednik Odbora za zakonodavstvo u gornjem domu ruskog parlamenta Jurij Šarandin smatra, međutim, da pravni osnov za izručenje može da se nađe u tome što je Rusija potpisnica Evropske konvencije o ekstradiciji.

Advokat Lugovoja, Andrej Romašov, kazao je da nikakva - ni pisana ni usmena saopštenja o podizanju optužnice protiv njegovog klijenta nije dobio. Lugovoj je ranije negirao krivicu za smrt Litvinjenka, tvrdeći da je žrtva klevete i sam oštećena strana u tom slučaju.

Lugovoj i Litvinjenko su se na dan njegovog trovanja sreli u Londonu 1. novembra 2006. u hotelu Milenijum. Litvinjenko je umro 23. novembra, a britanski specijalisti kod njega su pronašli tragove radioaktivnog polonijuma-210. I Lugovoj je u Moskvi bio smešten u bolnicu nekoliko dana nakon smrti Litvinjenka.

XS
SM
MD
LG