Linkovi

Ponoš: Američke snage će učiniti sve što budu mogle da spreče nasilje na Kosovu


Načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Zdravko Ponoš, izjavio je gostujući u Otvorenom studiju Glasa Amerike da je u razgovorima sa američkim političkim i vojnim zvaničnicima dobio uveravanje da će američke snage učiniti sve što je u njihovoj moći da se spreči nasilje na Kosovu.

PONOŠ: Razgovarali smo i o bezbednosti na Kosovu ali pre svega u kontekstu saradnje vojske Srbije sa snagama KFOR-a, gde je prisutan i američki vojni kontingent, o tome sam imao prilike da razgovaram i sa generalom Piterom Pejsom i sa Denom Fridom, pomoćnikom državnog sekretara Kondolize Rajs. Dobio sam idenitčne poruke iz obe institucije iz Vašingtona, što je vrlo značajno imajući u vidu policentričnost političkog društva u Americi, a to je da će američke snage učiniti sve što je u njihovoj moći da bi se sprečilo nasilje ako do njega dodje, i ako dodje, da će zaštititi srpsko stanovništvo na Kosovu na identičan način kako bi to uradile srpske snage kad bi mogle. Za nas je to značajno jer to nije samo pitanje bezbednosti na Kosovu nego i cele Srbije i regiona, i drago nam je što smo na isti način sagledali taj problem.

GLAS AMERIKE: Izjavili ste da Srbija, odnosno vojska Srbije, od Sjedinjenih Država prvenstveno očekuje ekspertsku pomoæ. Da li se vaša poseta Vašingtonu može tumačiti i kao potvrda opredeljenja Srbije za evroatlantske integrativne procese?

PONOŠ: Ulazak Srbije u evroatlanske integracije je proces koji je doživeo svoju verifikaciju ulaskom Srbije u Partnerstvo za mir, gde ulazi cela država a ne samo vojska. Moj boravak ovde je deo razvoja bilateralne vojne saradnje sa SAD, i to je deo šireg konteksta evroatlantskih integracija ali i obnavljanja izuzetno dobrih vojnih odnosa koje su Beograd i Vašington nekada imali, doduše 50 godina ranije. Na nesreću, imali smo višegodišnju pauzu, obnovili smo te odnose na vrlo zadovoljavajući način prethodne dve tri godine, sad smo stigli do faze da to može da bude verifikovano formom kao što je Kancelarija za odbrambenu saradnju, koju će SAD uskoro, već početkom juna, otvoriti u Beogradu. To je dobar znak, znak dobrih odnosa koje imamo ali na neki način i dokaz da SAD vide mogućnost da ta saradnja bude još bolja u narednom periodu, mi podržavamo to, to je obostrani interes, i moji sagovornici ovde su me uveravali ovih dana da mi imamo šta da naučimo jedni od drugih.

GLAS AMERIKE: U Beogradu je jutros, Bulevar Zorana Ðinđića osvanuo oblepljen plakatima na kojima je pisalo Bulevar Ratka Mladića. Da li je pitanje Mladića spominjano u vašim razgovorima ovde i da li će se vojska u bilo kom vidu uključiti u potragu za najtaženijim haškim beguncem.

PONOŠ: Moji sagovornici su dovoljno obavešteni o nadležnostima vojske Srbije i nisu pokretali to pitanje na taj način. Podsećam da je pre nekoliko dana vojna policija bila uključena u akciju u Beogradu pretrage jednog vojnog hotela kao rezultat naloga koji smo dobili od istražnog sudije. Vojna policija se u tom slučaju ponaša kako bi se ponašala i civilna policija, vojna policija je imala samo nadležnost za vojne objekte i izvršava naloge pravosudja, to nije političko nego pravosudno i stručno pitanje, i to ovde nije bio predmet razgovora.

GLAS AMERIKE: Iz Vašingtona putujete u Ohajo gde ćete razgovarati sa zvaničnicima Nacionalne garde te države. Šta očekujete od tih susreta?

PONOŠ: Očekujem mnogo, ta saradnja je pokrenuta pre nekoliko meseci i već je mnogo uradjeno. Imali smo ekspertske bilateralne posete i naši oficiri su dolazili u Ohajo i oficiri Nacionalne garde Ohaja su bili u Beogradu, već idućeg meseca ćemo imati veću grupu oficira, gotovo jedinicu, koja će boraviti u Ohaju i učestvovati u zajedničkoj štabnoj vežbi sa vojskoj Nacionalne garde Ohaja a najverovatnije već u septembru imaćemo uzvratnu posetu iz Ohaja u Beograd. Medjutim, postoji još jedna značajna dimenzija moje posete na čemu stalno insistiram, a to je značaj unapredjenja vojne saradnje kroz oblast koja je nama najviše od interesa a to je obuka i školovanje, i dobio sam punu podršku sagovornika za taj pristup jer to nije priča o saradnji dve vojske i dve države samo u 2007, to je dugoročna investicija koja treba da se isplati obema stranama, i naš pristup koji govori o toj dugoročnoj ambiciji i investiciji u interoperabilnost vojske Srbije, dostizanje visokih profesionalnih standarda je nešto gde sam dobio punu podršku i generala Pejsa i gospodina Fejta u ministarstvu odbrane, i danas od gospodina Frida u Stejt Departmentu.

XS
SM
MD
LG