Linkovi

Zahuktava se rasprava o verodostojnosti predratnih obaveštajnih informacija


Uporedo sa konfliktom u Iraku, na intenzitetu dobija i debata o kontroverznim predratnim obaveštajnim podacima koji su doveli do invazije. Ulje na vatru dolio je bivši direktor CIA, Džordž Tenet, objavivši memoare u knjizi u kojoj je kritikovao pojedince u Bušovoj administraciji.

U američkom bejzbolu termin “krvbol” (curveball) označava loptu bačenu sa određenim spinom, tako da ona zavara udarača jer joj je putanja nprediva. Curveball, u slobodnom prevodu “Nepredvidivi” - je, ispostavilo se, bio nadimak iračkog zvaničnika koji je Sjedinjenim Državama dostavio lažne obaveštajne podatke o nepostojećem oružju za masovno uništenje. Njegova dojava o Sadamovim mobilm laboratorijama za proizvodnju biloškog oružja bila je ključni element opravdanja za invaziju na Irak. Tu dojavu je 2003. godine, u svom govoru o stanju Unije pomenuo i Predsednik Buš, a naglasio ju je i državni sekretar Kolin Pauel u elaboratu pred Savetom bezbednosti UN. Postoje dokazi da je Nepredvidivi, koji je bio pod zaštitom nemačkih obaveštajaca, bio nepouzdan. Međutim, Pauelov šef kabineta, Leri Vilkerson, kaže da upozorenja o pouzdanosti informacija koje je pružio irački prebeg, nikada nisu došle do vrha hijerarhije kreatora američke politike.

"Čuli smo da je informacija o Sadamovim mobilnim laboratorijama potvrđena od 4 nezavisna izvora. Sada saznajemo da je to bio samo jedan i to nepouzdan izvor. I Nemci kažu da je bio nepouzdan, a i šef operativaca CIA-e u Evropi, Tajler Dramheler , rekao je da je bio nepouzdan. U šta smo ja i Kolin Pauel trebalo da verujemo?"

U intervjuu za Glas Amerike Tajler Dramheler kaže da je B.N.D. podelo informaciju sa Amerikancima, ali da im nikada nije dozvolio da ispitaju iračkog prebega. Njegov identitet nikada nije obelodanjen, mada se o tome dosta spekulisalo. Razlozi zbog kojih je dao pogrešne obaveštajne informacije takođe nisu razjašnjeni. Dramheler kaže da je na jednom ručku u Vašingtonu krajem 2002. od agenta BND-a dobio informaciju o neopuzdanosti iračkog izvora i da je to upozorenje prosledio nadređenima.

Pa ipak, direktor CIA Džordž Tenet i njegov zamjenik Džon Meklaflin , kažu da se ne sećaju da je bilio sumnji u vezi sa informacijama koje je dostavio gospodin “Nepredvidivi”. Tako su ti podaci stigli do predsednikovog govora o stanju Unije u januaru 2003. Nakon što je čuo taj govor, Dramheler je – znajući da će Kolin Pauel verovatno isto to saopštiti u UN – na sastanku sa Meklaflinom rekao da se radi o podacima koji nisu provereni i koji su možda isfabrikovani.

Meklafin za Glas Amerike, pak kaže, kako nikada nije čuo pomenuto upozorenje.

"Čuo sam optužbe da smo Džordž Tenet i ja znali da izvor informacije o pokretnim laboratorijama nije pouzdan. Nismo znali. U Agenciji se raspravljalo o tome, ali niko meni lično nije saopštio i niko me nije ubeđivao da se izvoru ne može verovati."

Meklaflinovo negoranje naljutilo je Dramhelera.

"On laže. Meklaflin je lažov i apsolutno nikakvo poštovanje prema njemu nemam. On je bruka za obaveštajnu agenciju. I ljutim se svaki put kad čujem kako negira da je bio upozoren."

Odbor za obaveštajne delatnosti američkog Senata trenutno priprema drugi deo izveštaja o predratnim obaveštajnim podacima o Iraku, koji bi trebalo da bude objavljen uskoro. Znajući da Senat sada kontrolišu Demokrate, upućeni tvrde da možemo očekivati nove pretrese i detaljnu kongresnu istragu o nepouzdanim obaveštanim informacijama koje je dostavio irački prebeg, poznat kao g. Nepredvidivi.

XS
SM
MD
LG