Linkovi

SAD i saveznici moraju ostati čvrsti u borbi sa teroristima


Predsednik Džordž Buš je izjavio da, isto kao što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u Hladnom ratu bili čvrsti protiv destruktivne sovjetske imperije i njene komunističke ideologije, Sjedinjene Države i njihovi saveznici moraju da budu čvrsti protiv današnjih ekstremista.

<!-- IMAGE -->

«Videli smo akciju tih izopačenih i odlučnih neprijatelja ovde u Americi, 11. septembra 2001. Teroristi su pobili stanovnike više od 80 zemalja. Od tog septembarskog jutra, teroristički napadi su se dogodili u Mombasi i Kazablanki, Rijadu, Džakarti, Istanbulu, Londonu, Amanu, Madridu, Beslanu, na Baliju, u Alžiru i drugde», rekao je američki predsednik, dodavši da su glavni neprijatelji Al Kaida i njene podružnice.

«Oni hoće da uspostave radikalni islamistički kalifat da bi mogli da nametnu brutalni novi poredak ljudima koji to ne žele, kao što su to radili nacisti i komunisti u prošlom veku. Taj neprijatelj neće prihvatiti kompromis sa civilizovanim svetom … On traga za najopasnijim oružjem na svetu. Protiv takve vrste neprijatelja, postoji samo jedan odgovor: moramo krenuti u ofanzivu, ostati u ofanzivi i boriti se sa njim», rekao je predsednik Buš. Danas je glavna meta Al Kaide i njenih podružnica Irak, koji žele da destabilizuju podsticanjem sektaškog nasilja. Sjedinjene Države uzvraćaju tako što pomažu iračkoj demokratski izabranoj vladi da obezbedi prestonicu Bagdad i gone sve koji pokušavaju da izazovu sektaški rat. Proćiće meseci pre nego što potencijal te strategije bude mogao precizno da se oceni, ali već postoje znaci nade, rekao je predsednik Buš. Iako bi posledice neuspeha u Iraku bile teške, rekao je predsednik, «mi takođe treba da prihvatimo i posledice uspeha, jer smo ih već videli».

«Posle Drugog svetskog rata, mnoge zemlje su pomogle da se oporave poraženi narodi Japana i Nemačke i bile su uz njih dok su razvijale predstavničku vlast iz društava koja su bila razorena i desetkovana. Tome smo posvetili godine i resurse i to se mnogostruko isplatilo tokom tri naraštaja prosperiteta i mira», rekao je predsednik Buš, zaključivši da će pobeda nad teroristima i ekstremistima poput Al Kaide i njenih podružnica, biti osnova mira za buduće naraštaje.

XS
SM
MD
LG