Linkovi

Shefer: Voleo bih da UN usvoje rezoluciju koja bi omogućila realizaciju Ahtisarijevih predloga


Predsednik Džordž Buš je pozvao sve zemlje koje učestvuju u misiji NATO-a u Avganistanu da podele rizik borbenih operacija. Predsednik je to rekao posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom na svom ranču u Krofordu, u Teksasu.

Dvojica državnika razgovarala su o rastućem nasilju u Avganistanu dok pojedine članice NATO-a preispituju svoju podršku vojnoj misiji alijanse. Jap de Hop Shefer je rekao da narod Avganistana i dalje snažno podržava vojnu miiju zapadnog saveza i da je svestan da pod talibanskim režimom ne bi imao budućnost.

Razgovori su bili usredsredjeni na rastući broj pogibija civila u Avganistanu, kao i na sve intenzivnije napade ekstremista Talibana. Rastući broj žrtava medju civilima preti da oslabi podršku trupama NATO-a od strane avganistanske vlade predsednika Hamida Karzaija, a izaziva i sve veću zabrinutost medju čanciama NATO-a.

Generalni sekretar Shefer je naglasio da vojnici NATO-a čine sve kako bi izbegli žrtve medju civilima. On je takodje potvrdio da je jedna od tema razgovora bilo i Kosovo.

Shefer je naveo da je za saveznike iz NATO-a od velikog značaja da postoji puna podrška predlozima specijalnog izaslanika Generalnog sekretara UN, Martija Ahtisarija, podsećajući da se pitanje Kosova sada nalazi pred Savetom bezbednosti UN kojim ovog meseca predsedavaju SAD.

“Kao generalni sekretar NATO-a, a mi na Kosovu imamo rasporedjenih 16,000 vojnika kako bismo stvorili jedno stabilno i bezbedno okruženje, voleo bih da se u Savetu bezbednosti donese rezolucija koja bi omogućila realizaciju Ahtisarijevih predloga. Stoga je donošenje rezolucije značajno jer su Ahtisarijevi predlozi – dobri predlozi” istakao je Jap de Hop Shefer prilikom sastanka sa predsednikom Bušom.

Rusija protiv Rezolucije koju predlažu zapadne zemlje

Rusija je još jednom izrazila protivljenje rezoluciji koju su u SB UN predložile zapadne zemlje, dok je novi šef diplomatije Srbije istakao da bi njeno usvajanje ugrozilo koalicionu vladu u Beogradu. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je novinarima u Bakuu da je zapadni plan o nadgledanoj nezavisnosti Kosova «neprihvatljiv» za Moskvu u svom sadašnjem obliku.

Lavrov je kazao da jednostrana rešenja za Kosovo mogu da postanu presedan koji će imati odjeka umnogim delovima sveta i neće doprinositi naporima za stabilizaciju u drugim regionima.

Za to vreme, ministar inostarnih poslova Srbije Vuk Jeremić je upozorio da bi bilo koji pokušaj koalicione vlade da se odrekne Kosova “srušio tu vladu”. U intervjuu britanskom dnevniku Fajnenšel Tajms Jeremić je istakao da će "Ko god se odrekne Kosova, implicitno ili eksplicitno, smesta i zauvek izgubiti mogućnost da zemljom vlada s demokratskim mandatom".

XS
SM
MD
LG