Linkovi

Predsednik Buš i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer o Avganistanu i Kosovu


Američki predsednik Džordž Buš i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer razgovaraće danas i sutra o nizu problematičkih situacija u svetu, uključujući sve komplikovaniji rat u Avganistanu, planove za proširenje Sveroatlantske alijanse, a razmotriće i budućnost Kosova. Dvodnevni razgovori američkog predsednika i prvog čoveka NATO razgovaraće na Bušovom ranču u Krafordu u Teksasu, pri čemu zvaničnici u Vašingtonu najavljuju da će Sjedinjene Američke Države pokušati da ubede saveznike da se ozbiljnije uključe u sukobe sa talibanima u Avganistanu.

Najveći problem za administraciju predsednika Buša predstavlja činjenica da je u misiji NATO u Avganistanu, glasno najavljenoj kao pokazatelj zajedništva tog saveza, najveći deo tereta operacija pao na pleća SAD, Velike Britanije, Holandije i Kanade, dok Francuzi, Nemci i Italijani drže položaje u mirnim regionima, bez preterane želje da trupe upute bliže položajima talibana.

Istovremeno, u evropskim prestonicama nezadovoljstvo izazivaju i sve brojnije civilne žrtve akcija NATO. SAD i Velika Britanija su pokrenule medjunarodnu intervenciju u Avanistanu krajem 2001, optužujući tamošnji režuim verskih učenika talibana da pružaju utočište vodji medjunarodne terorističke organizacije Al Kaide, Osami bin Ladenu.

XS
SM
MD
LG