Linkovi

U napadu bombaša samoubice na istoku Avganistana poginulo 14 civila


U napadu bombaša samoubice u gradu Gardez, na istoku Avganistana, danas je poginulo najmanje 14 civila. Bombaš samoubica je aktivirao eksploziv koji je nosio na sebi, na pijaci u centru Gardeza, prestonici provincije Paktija, rekao je portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Zamerai Bašari. U eksploziji je uništeno oko 30 prodavnica, rekao je zamenik načelnika policije Paktije Gulam Dastagir. Ranjeno je više od 30 osoba od kojih je nekoliko u kritičnom stanju. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad. Dastagir je rekao da napad nije bio usmeren protiv avganistanskih vojnika, policije ili medjunarodnih snaga. On je dodao da je bombaš bio iz Pakistana ili iz ruske republike Čečenije.

Portparol medjunarodnih snaga NATO-a u Avganistanu Vilijam Mičel rekao je da ima izveštaja o ranjenim vojnicima tih snaga, ali nije pružio detalje. To je drugi samoubilački napad u Avganistanu u protekla 24 sata. Tri nemačka vojnika u sastavu snaga NATO-a u toj zemlji i šest civila poginulo je juče u napadu na pijaci u Kunduzu, na severu zemlje. Odgovornost za napad su preuzeli talibani. Ove godine je u nasilju u Avganistanu ubijeno više od 1.600 ljudi, uglavnom pobunjenika. Medju poginulima je oko 300 civila.

Oko 30 talibana je ubijeno u operacijama avganistanskih i medjunarodnih snaga u provinciji Gazni, na jugu Avganistana. Jedanaest pobunjenika je uhapšeno a 18 je ranjeno u operaciji koja je izvedena u petak ujutro, rekao je šef provincijske policije Ališah Ahmadzaj, koji je naveo da je video tela talibana ubijenih na bojnom polju. Taj bilans za sada nije potvrdila koalicij predvodjena SAD i medjunarodnim snagama NATO-a. Policija navodi da je operacija imala za cilj obezbedjivanje autoputa koji povezuje veliki južni grad Kandahar i prestonicu Kabul. Autoput prolazi kroz provinciju u kojoj često ima nasilja.

XS
SM
MD
LG