Linkovi

48 ljudi poginulo u sukobu libanske armije sa ekstremistima na severu Libana


Sukobi su izbili u blizini palestinskog izbegličkog kampa kod grada Tripoli. Prema saopštenju libanske armije u sukobima su ubijena 22 vojnika, dok je prema izveštajima iz izbegličkog kampa tamo poginulo više ekstremista i civila.

Libanska armija vodila je višečasovne borbe sa pripadnicima malo poznate ekstremističke grupe Fatah al-Islam. Sukobi su izbili u zoru pošto su bezbednosne snage upale u jednu zgradu u potrazi z pljačkašima banke. Borbe su se zatim proširile na okolne ulice i obližnji palestinski izbeglički kamp Nahr al-Bared. Libanski premijer Fuad Siniora izdao je saopštenje u kojem je optužio Fatah al-Islam za napad na armiju u pokušaju da destabilizuje zemlju. Nekoliko članova vlade dovelo je u vezu nasilje u Tripoliju sa uspostavljanjem medjunarodnog tribunala za sudjenje osumnjičenima za ubistvo bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, 2005. godine. Donošenje odluke o tribunalu je već šest meseci u zastoju u Savetu bezbednosti UN. Savet je ostvario pomak ka donošenju te odluke uprkos protivljenju libanskih opozicionih partija. Politikolog Fadia Kivan, šef katedre za političke nauke na univerzitetu Seint Džozef (St. Joseph) u Bejrutu, smatra da je vreme izbijanja ovih sukoba od ključnog značaja za shvatanje njihovih uzroka.

«Mi mislimo da je to značajno. Strane koje ugrožava taj sud pokušavaju da izmanipulišu odredjene grupe kako bi stvorile probleme u Libanu,» kaže Kivan i dodaje da veruje da te grupe manipulišu spoljni faktori koje nije želela da imenuje. Libanske vlasti su inače podigle optužnice protiv nekolicine pripadnika Fatah al-Islam-a za bombaške napade na dva autobusa u hrišćanskim područjima u blizini Bejruta, u februaru ove godine. Vlasti takodje optužuju Fatah al-Islam za povezanost sa al-Kaidon i sirijskom obaveštajnom službom, dok ta grupa odbija obe optužbe. Njen portparol izjavio je za satelitsku mrežu Al-Džazira da se njegova grupa samo brani od napada. Prema dugogodišnjoj tradiciji, libanske snage bezbednosti ne ulaze u palestinske izbegličke logore od kojih su neki pod kontrolom naoružanih grupa. Fatah al-Islam je relativno nova grupa koja se prošle godine odvojila od organizacije Fatah - Ustanak, koja se, sa svoje strane, odvojila do pokreta Fatah još 1980- Ih godina. Vodeće palestinske frakcije odbacuju svaku povezanost sa grupom Fatah al-Islam, navodeći da ona prihvata ideologiju al-Kaide koju one odbacuju.

XS
SM
MD
LG