Linkovi

Izraelska avijacija ispalila raketu na kuću visokog zvaničnika radikalnog Hamasa


Najmanje osam osoba poginulo je danas u Gazi kada je avion izraelske avijacije ispalio raketu na kuću visokog zvaničnika radikalnog palestinskog pokreta Hamas. Raketa je ispaljena na kuću funkcionera Hamasa Kalila Al Hajea, a u napadu je poginulo šestoro članova njegove porodice. Prema izjavama bolničkih zvaničnika, najmanje osam osoba je poginulo, a 13 je ranjen.

Al Haja, za koga je izraelski vojni radio naveo da je vodja oružanog krila Hamasa koje proizvodi i ispaljuje rakete na Izrael, u trenutku napada se nije nalazio u kući i nije povredjen.

"Nastavićemo uprkos izazovima, uprkos mojoj patnji i patnji mog naroda", rekao je Al Haja novinarima u bolnici Šifa u Gazi, gde je posetio ranjene rodjake.

Portparol Hamasa Favzi Barhum rekao je da su žrtve izraelskog napada civili, članovi Al Hajine porodice, što je znak da su "mete Izraela svi, i civili i vodje (Hamasa)" i dodao da su "sve opcije otvorene" kao odgovor na večerašnji napad. Izraelska vojska potvrdila je da je izvela vazdušni napad u Gazi, ali nije saopštila više detalja o toj akciji. Izrael je prethodno upozorio da će pojačati napade na pobunjenike i pripadnike oružanog krila Hamasa zbog učestalih raketnih napada na Izrael.

Izraelski premijer Ehud Olmert upozorio je radikalni islamistički Hamas da obustavi raketne napade na jug Izraela ili će se suočiti sa jačom vojnom akcijom u pojasu Gaze.

"Ukoliko ograničeni koraci koje preduzimamo u političkoj i vojnoj sferi, ne donesu željeno zatišje, bićemo primorani da pojačamo naš odgovor," rekao je Olmert na sednici vlade.

Na početku diskusije, izraelski premijer je izjavio da Hamas plaća visoku cenu za napade na izraelske gradove i da će tako biti i ubuduće. Pojedini izraelski ministri apelovali su da cilj budu i lideri Hamasa. Izrael je prošle noći u znak odmazde izveo nekoliko vazdušnih udara na pojas Gaze, u trenutku dok je na snazi novi prekid vatre u sukobima zavađenih palestinskih frakcija Hamasa i Fataha. U jednom od šest napada ubijena su trojica aktivista Hamasa.

XS
SM
MD
LG