Linkovi

U Vašingtonu organizovana izložba pod naslovom “Dva Radoslava - dva vremena”


Ambasada Srbije i Evropsko odeljenje Kongresne biblioteke u Vašingtonu, organizovali su izložbu pod naslovom “Dva Radoslava - dva vremena”, o dva sačuvana letopisa, jednom iz prve polovine 15. veka i drugom - iz prve polovine 20. Trajanje i raspon podstiču na razmišljanje o dva vremena, dve države, dve teške epohe - postkosovskoj Despotovini Stevana Lazarevića i Kraljevini Jugoslaviji pod dinastijom Karađordjevića. Otvaranju izlozbe je prisustvovao i kolega Branko Mikašinović.

U starom srpskom rukopisnom nasledju malo je spomenika koji svojim ostacima mogu da svedoče o jednoj eri, vrednosti i lepoti kodeksa i rukopisa, kao što je to slučaj sa 12 sačuvanih listova Radoslavljevog jevandjelja, čiji se original čuva u rukopisnoj zbirci Ruske nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu. Ovi listovi velikog formata predstavljaju deo jevandjelja nastalog u Srbiji, treće decenije 15. veka, koji je sada izložen u vašingtonskoj Kongresnoj biblioteci. Drugi rukopis predstavlja originalni dnevnik koji je pisao drugi Radoslav, u prvoj polovini 20. veka, koji je otkrio umetnik Aleksandar Zograf - koji je taj tekst predstavio javnosti u knjizi stripova pred kraj prošlog veka. Oba Radoslava su po profesiji bili vezani za knjigu i pismo - jedan kao monah, a drugi kao štamparski šegrt i majstor. Dva rukopisa, “Radoslavljevo jevandjelje” i “Radosavljev dnevnik”, govore o svom žanru, istorijskim epohama, iskušenjima i previranjima tih vremena.

Izložbu u Kongresnoj biblioteci je otvorio ambasador Srbije Ivan Vujaćić, koji je ukazao da “ona govori o dva čoveka koji su živeli u dva potpuno različita vremena, sa različitim životnim iskustivima, ali sličnim porukama. Njihove beleške, kao i knjige uopšte, izvori su našeg znanja i nezamenjivo dragocene... Ima li boljeg mesta nego što je Kongresna biblioteka, najveća svetska riznica reči, da se ova iskustva i priče predstave...” rekao je ambasador Vujačić.

Članica američkog Kongresa srpskog porekla iz države Ilinois Melisa Bin, kopredsednica Srpskog kokusa, rekla je - pre svega, da je za svoje srpske prijatelje - Milica Lubarić... “Izvanredno je da se deo srpskog kulturnog nasledja nalazi ovde u Kongresnoj biblioteci... Priče dvojice Radoslava, u rasponu od pet vekova, predstavljaju srpsku istoriju, koja je sada predstavljena ovde u evropskom delu Kongresne biblioteke, što će, verujem, izazvati interesovanje i drugih članova Kongresa, jer Amerika je sazdana iz priča različitih ljudi i poreka“, rekla je Melisa Bin, odnosno Milica Lubarić.

Svečanosti su prisustvovali i direktor zbirki Kongresne biblioteke za Evropu, Bliski istok, Afriku i Aziju, Džeremi Adamson, kao i Predrag Pajić, iz Evropskog bloka biblioteke. “Interesnatno je da se u ovom trentuku preko izložbe iz Narodne biblioteke Srbije stvara spona izmedju Vašingtona, Pariza i Beograda, jer se ista izložba otvara i u gradu svetlosti - Parizu.”

I kako piše Sreten Ugričić, upravnik Narodne biblioteke Srbije, u katalogu za izložbu u Vašingtonu, reč je o “dva Srbina izmedju stradanja i opstajanja, iskušenja i spasenja, koje raspon od pet vekova ne deli, već ih spaja”.

Izložba ”Dva Radoslava - dva vremena”, u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, otvorena je do 30. juna.

XS
SM
MD
LG