Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš podržava reformu imigracionog zakona


U svom nedeljnom radio govoru, predsednik Buš se zahvalio republikanskim i demokratskim liderima u Senatu zbog toga što su se udružili u pogledu zakonskog predloga koji, kako kaže, obuhvata sve elemente potrebne za sveobuhvatnu reformu imigracionih zakona. Predsednik Buš je rekao da će taj zakon olakšati poslodavcima da verifikuju imigracioni status novih radnika. Njime se osniva program za privremene radnike i pomaže rešavanje statusa oko 12 miliona ilegalnih imigranata koji su već u Americi i to, kako predsednik kaže, bez mržnje ili amnestije.

”Shvatam da mnogi imaju duboka ubeđenja u ovom pogledu i postizanje sporazuma nije bilo lako. Cenim trud senatora koji su udružili snage da bi sastavili ovaj važan zakon. Njime se približavamo imigracionom sistemu koji se drži zakona i podržava veliku američku tradiciju ukazivanja dobrodošlice svima koji cene naše vrednosti i vole našu slobodu.“

Predsednikove prethodne pokušaje da sprovede reformu imigracionih zakona u Sjedinjenim Državama blokirao je izvesan broj pripadnika njegove stranke u Predstavničkom domu koji veruju da je ponuda ilegalnim imigrantima da regulišu statusa, isto što i nagrađivanje ljudi koji su prekršili zakon. Najnoviji plan rešava upravo takve strepnje, jer predviđa da ilegalni imigranti prođu veoma strogu proveru prošlosti, plate kaznu, pronađu posao, ne budu krivično gonjeni i u određenom roku nauče engleski jezik. Ukoliko žele da postanu državljani, oni moraju da plate dodatnu kaznu, polože test za državljanstvo i vrate se u matičnu zemlju da bi odatle podneli molbu za zelenu kartu koja omogućava stalni boravak. Pored protivljenja republikanaca u Predstavničkom domu i predsednički pretendenti vladajuće stranke su podeljeni u pogledu ovog predloga. Senator iz Arizone, Džon Mekejn podržava sporazum. Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni i većina drugih republikanskih predsedničkih kandidata ga ne podržavaju. U radio odgovoru demokrata, članica Predstavničkog doma iz Konetikata, Rosa de Lauro, apelovala je na federalnu vladu da odvoji veća sredstva za socijalnu pomoć namenjenu deci, koja obuhvata i fondove za programe dečjih vrtića, kao i zdravstvenu negu dece iz siromašnih porodica.

XS
SM
MD
LG