Linkovi

Džimi Karter okarakterisao Blerovu podršku ratu u Iraku kao tragediju


Bivši američki predsednik Džimi Karter kritikovao je dosadašnjeg premijera Britanije, Tonija Blera, zbog - kako je naveo - ”slepog podržavanja“ rata u Iraku.

Na molbu novinara BBC-a da proceni podršku koju je premijer Bler pružao predsedniku Bušu u pogledu rata u Iraku, bivši američki predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Džimi Karter, opisao je Blera u ne baš najboljem svetlu kao slabića.

”Odbijajući. Lojalan. Slep. Očigledno pokoran. Mislim da je gotovo slepa podrška Velike Britanije nesmotrenoj politici predsednika Buša u Iraku velika tragedija za svet.“

U radio intervjuu za BBC, bivši predsednik Karter je rekao da su se dogadjaji mogli odvijati drugačije, da se premijer Bler 2003. izjasnio protiv invazije na Irak. Bivši američki predsednik je istakao da je administracija predsednika Buša često koristila Blerovu otvorenu podršku ratu, da bi opravdala svoje akcije u Iraku:

”Jedna od odbrana ratne ideologije, od strane Bušove administracije pred američkom javnošću i svetom, koja po meni nije bila uspešna, bila je da smo sigurno ispravniji u akcijama koje sprovodimo nego što se misli, s obzirom da nas podržava Velika Britanija. Mislim da je kombinacija Buša i Blera, koji su podržali ovu tragediju u Iraku ojačala celu akciju i umanjila efikasnost opozicije, produžila rat i povećala tragediju koja je iz toga proizašla.“

Danas se Toni Bler vratio u Irak u sedmu i verovatno poslednju posetu u svojstvu britanskog premijera, jer taj položaj napušta 27 idućeg meseca. On je stigao u Zelenu zonu svega nekoliko sati posle još jednog raketnog napada. Odlučivanje o budućnosti sedam hiljada britanskih vojnika u Iraku će uskoro pasti na Gordona Brauna, lidera Laburističke stranke koji će naslediti Tonija Blera. U medjuvremenu, u Britaniji se nagadja o Blerovoj budućnosti. Britanski dnevnik “Dejli mejl” izveštava da je on u užem izboru ličnosti koje bi mogle biti imenovane na položaj predsednika Svetske banke, kada ga idućeg meseca napusti Pola Vulfovic.

XS
SM
MD
LG