Linkovi

Šturanović: Evropske i evro-atlanske integracije se ne isključuju


Crnogorski premijer Željko Šturanović kazao je danas da procesi evropskih i evro-atlanskih integracija nisu suprotstavljeni niti se međusobno isključuju. Šturanović je u okviru institute ‘premijerski sat’ odgovarao na pitanja poslanika

Odgovarajući na pitanje lidera Srpske liste Andrije Mandića o sporazumima SOFA i “Član 98” sa Sjedinjenim Američkim Državama, premijer je rekao da se “radi o kompatibilnim procesima, koji se temelje na istim principima i vrijednostima koje želimo da implementiramo u Crnoj Gori”.

Predsjednik Vlade je istakao da je Crna Gora do kraja posvećena evropskoj integraciji. “Želim da uvjerim crnogorsku javnost da Vlada Crne Gore ničim neće dovesti u pitanje našu evropsku perspektivu i da ćemo naći rješenje zajedno sa našim evropskim i američkim partnerima, na korist Crne Gore”, naveo je on.

Šturanović je kazao da SOFA sporazum “znači pomoć u opremanju Vojske Crne Gore” i da se njime obezbjeđuju i uslovi za implementaciju programa međudržavnog partnerstva Crne Gore sa SAD-om, odnosno nacionalnom gardom države Mejn, kao i svih budućih programa saradnje koje će dogovoriti Crna Gora i SAD.

On je kazao da je prihvatanje “Člana 98” Rimskog sporazuma rezultat dužeg procesa razmišljanja i razmatranja njegovih pozitivnih i negativnih strana.

“Procijenili smo da se, u sadašnjem političkom trenutku, prihvatanjam ovog sporazuma otvara mogućnost jačanja našeg partnerstva sa SAD, a da nas to, u isto vrijeme, neće kočiti ili usporaviti na putu evropskih integracija”, naveo je crnogorski premijer.

Šturanović je kazao da su evropske integracije strateški cilj i osnovni prioritet, ali i dobit Crne Gore, dodajući da su i najbolji odnosi sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Indijom i Japanom isto tako od vitalnog interesa za Crnu Goru.

On je rekao da je potvrđeno od EU da će Crna Gora na jesen potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i to bez ikakvih uslovljavanja.

Premijer je ocijenio da treba nastaviti dijalog o statusu Kosova, a da od Crne Gore ne treba očekivati prejudiciranje rješenja.

XS
SM
MD
LG