Linkovi

Bušova administracija ponovo odbacila predlog Demokrata o finasiranju ratnih operacija u Iraku


Bela kuća je odbacila predlog Demokrata u Kongresu u vezi sa zakonom o finansiranju vojnih operacija u Iraku, kojim bi se predsedniku Bušu omogućilo da izmeni klauzulu o roku za povlačenje američkih vojnika.

Šef osoblja Bele kuće Džošua Bolten izjavio je da bi usvajanje zakona koji sadrži rok, čak i ako on može da se izmeni, poslalo pogrešnu poruku kako neprijateljima SAD, tako i američkim saveznicima i vojnicima na terenu.

Bolten se na Kapitol hilu sastao sa najistaknutijim zakonodavcima, sa kojima je razgovarao o finansiranju vojnih operacija u Iraku. Predsednik Buš je prethodno uložio veto na zakon kojim bi se definisao rok za povlačenje vojnika.

Bolten je, inače, izrazio podršku predlogu najviše rangiranog Republikanca u Senatskom odboru za oružane snage, Džona Vornera iz Virdžinije, po kojem bi se od predsednika Buša tražilo da pokaže da je u Iraku načinjen napredak, a da je iračka vlada ispunila odredjene kriterijume, ili bi se suočio sa prekidom finansiranja vojnih operacija. Senat je ranije ove nedelje malom većinom glasova odbacio Vornerov amandman.

U Iraku stradala dva člana ekipe TV ABC

U Iraku, američka vojska je saopštila da su tri njena pripadnika poginula u eksploziji severno od Bagdada, u nemirnoj pokrajini Dijala. U najnovijem saopštenju o broju američkih žrtava, vojska je takođe objavila da su u jučerašnjim borbenim operacijama u okolini Bagdada, dva vojnika poginula i da je devet ranjeno.

Američka televizijska mreža ABC je objavila da su u sinoćnjem napadu iz zasede ubijena dva iračka člana njenog bagdadskog dopisništva, kamerman Ala Uldin Aziz i tonski snimatelj Saif Lait Jusuf, koji su se vraćali sa posla. Južno od Bagdada, u današnjem samoubilačkom napadu automobilom bombom na policijski kontrolni punkt, poginule su tri osobe.

Na severu Iraka, na putu od Mosula do Kirkuka, ubijena su tri vozača kamiona. Američka vojska je takođe saopštila da su pripadnici koalicionih snaga jutros u Bagdadu uhapsili šest ljudi osumnjičenih za krijumčarenje eksploziva iz Irana.

XS
SM
MD
LG