Linkovi

Kina i Rusija prednjače u pirateriji


Američki zakonodavci su se u Vašingtonu pridružili vodećim zvaničnicima industrije zabave i - saopštili da su Kina i Rusija zemlje u kojima se najviše krše prava na intelektualnu svojinu. Kongresmen iz Virdžinije, Bob Gudlate, izjavio je da nemaran odnos tih zemalja prema razularenoj pirateriji predstavlja najveću prepreku njihovom učlanjenju u Svetsku trgovinsku organizaciju.

”Zbog neprestanih problema sa Kinom se još više protivimo prijemu Rusije u Svetska trgovinsku organizaciju, sve dok konkretnim delima ne dokaže da je rešena da štiti intelektualnu svojinu”, rekao je kongresmen.

Kina je prošle godine reagovala na zvanične trgovinske pritužbe Sjedinjenih Država i u celoj zemlji pokrenula kampanju uništavanja piratskih kopija filmova i kompjuterskih programa. Ali Den Glikmen, iz Američkog udruženja kinematografa, kaže da na kineskom tržištu još mogu da se nađu piratske kopije mnogih filmova. On je pozvao kinesku vladu da učini više jer svet, zbog letnje Olimpijade 2008, usmerava sve veću pažnju na Peking.

”Narednih 14 - 15 meseci će biti dobra prilika da pomognemo Kini da shvati da je zaštita intelektualne svojine - bilo da je reč o muzici, softveru, lekovima, filmovima ili bilo čemu drugom - u njenom interesu i da ćemo to budno posmatrati“, kaže Glikmen.

Kanada se ove godine pridružila Maleziji i Meksiku na nižim lestvicama antipiratske liste. Kanada se našla na listi zbog toga što ne sprovodi strožija ograničenja u ilegalnom presnimavanju i distribuciji filmova preko interneta, kaže Adam Šif, demokratski kongresmen iz Kalifornije.

”Nema razlike između krađe digitalnog video diska iz prodavnice, prodaje piratizovane kopije na ulici i slanja te kopije preko interneta“, kaže Šif.

Kongresni Antipiratski kokus procenjuje da američke kompanije, zbog krađe intelektualne svojine, svake godine gube 18 milijardi dolara. Očekuje se da administracija predsednika Buša pokrene to pitanje na razgovorima sa kineskim zvaničnicima idućeg meseca u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG