Linkovi

Dogovor grupe senatora i Bele kuće o imigracionoj reformi


Grupa američkih senatora iz obe političke partije postigla je sporazum sa Belom kućom o sveobuhvatnoj reformi imigracionog zakona. Predsednik Buš je pozvao članova Kongresa da što pre usvoje predlog tog zakona. Sa Kapitol Hila za Glas Amerike izveštava Debora Tejt.

Kompromisno rešenje, postignuto posle više nedelja teških pregovora sa Belom kućom, vodjenih iza zatvorenih vrata, objavila je grupa demokratskih i republikanskih zakonodavaca, na čelu sa senatorom Tedom Kenedijem, demokratom iz Masačusetsa.

“Sporazum koji smo upravo postigli je najbolja šansa koju ćemo imati u više godina da obezbedimo naše granice, i izvedemo milione ljudi iz senke, na sunčevu svetlost Amerike.”

Predsednik Buš je pohvalio plan, rekavši da on ne predstavlja amnestiju za ilegalne radnike, ali obezbedjuje da u SAD budu tretirani bez animoziteta, i pozvao je Senat i Predstavnički dom da rade na usvajanju tog zakona.

“S nestrpljenjem očekujem da, što je pre moguće, potpišem sveobuhvatni zakon o imigracionoj reformi. Danas smo načinili dobar korak u tom smeru”.

Kompromisno rešenje uključuje predlog za rešavanje problema statusa izmedju 11 i 12 miliona ilegalnih radnika u SAD kao i budućih imigranata. Merom se poziva na uspostavljanje veće kontrole američke granice, i donošenje kaznenih mera protiv poslodavaca koji svesno angažuju ilegalne imigrante. Prema sporazumu, ilegalni imigranti širom zemlje trebalo bi da se prijave za probna dokumenta koja bi im omogućila da legalno žive i rade u SAD. Njima bi kasnije bilo omogućeno da se prijave za trajnu dozvolu boravka i državljanstvo, ali tek kada se unapredi obezbedjivanje granice i uspostavi program za identifikaciju radnika.

Prema planu, biće uspostavljen program za privremene radnike koji bi omogućio stanovnicima Meksika i drugih zemalja da dve godine rade na američkom tlu. Oni bi imali obavezu da se vrate u svoje zemlje porekla pre nego što ponovo dodju na rad u SAD. Znanje, veštine i stepen obrazovanja bili bi presudni kriterijumi pri dodeli legalnog statusa budućim imigrantima.

Iako je sporazum dobio podršku obe partije, ipak su se čuli i glasovi kritike, kao što je mišljenje senatora Boba Menendeza, Demokrate iz Nju Džersija.

“Ja ne bih stavio svoj potpis na dokument u ovom obliku zato što on dovodi do cepanja porodica. On poručuje mnogim imigrantima da su dovoljno dobri da rade u Americi, ali nisu dovoljno dobri da u njoj i ostanu, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju.”

Senat je prošle godine usvojio krupne izmene imigracionog zakona, uprkos otporu mnogih Republikanaca koji su se protivili odredbi o gostujućim radnicima za koje su tvrdili da je ravna amnestiji. Predstavnički dom nikada nije raspravljao o toj meri.

Senator Džon Kajl, Republikanac iz Arizone, bio je jedan od protivnika prošlogodišnjeg predloga zakona usvojenog u Senatu. On kaže da nije potpuno zadovoljan ni sadašnjim, kompromisnim planom ali da je spreman da ga podrži.

“Sa mog stanovišta, on nije savršen, ali predstavlja najbolju šansu koju imamo da, uz dvostranačku saradnju, učinimo nešto u vezi sa ovim problemom.”

U Kongresu se godinama odlaže sprovodjenje sveobuhvatne imigracione reforme. Novi sporazum se stoga smatra poslednjom šansom za reformu imigracionog sistema pre nego što se pažnja političara potpuno usmeri na kongresne i predsedničke izbore 2008.

XS
SM
MD
LG