Linkovi

Podrška Zapada novoj rezoluciji UN za Kosovo


Prenoseći stavove svojih Vlada, zapadne diplomate u Beogradu ističu da je nova rezolucija Saveta bezbednosti UN najbolje rešenje za Kosovo i region.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je da će Sjedinjene Države nastaviti sa naporima da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija o budućem statusu Kosova koja će biti prihvatljiva i za Rusiju.

Ambasador Polt ponovio je stav administracije u Vašingtonu da povratak na status kvo nije opcija i da Amerika u potpunosti podržava plan o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo. U tom stavu čvrsta je i Evropska unija i Ujedinjene nacije, rekao je američki ambasador Majkl Polt.

I ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort izjavio je da ne očekuje veto Rusije na predlog koji podržava većina članica Saveta bezbednosti i generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Priče o novim pregovorima i mogućem kompromisu ignorišu činjenicu da nema kompromisa između nezavisnosti i autonomije, dve strane ne mogu da se slože, tako da Savet bezbednosti mora da odluči, rekao je ambasador Vordsvort i založio za donošenje rezolucije UN o Kosovu i slanje planirane misije Evropske unije na to područje. Bez rezolucije i bez misije ostavili bismo Kosovo mnogo manje postojanim mestom i zbog toga je jedna takva rezolucija u interesu svih ljudi na Kosovu, naročito manjina, rekao je britanski ambasador.

XS
SM
MD
LG