Linkovi

Predsednik Svetske banke Pol Vulfovic podneo ostavku, napušta dužnost 30. juna


Predsednik Svetske banke, Pol Vulfovic (Paul Wolfowitz) objavio je u četvrtak uveče da podnosi ostavku. Saopštio je da je odluku koja će biti na snazi od 30. juna, doneo u interesu monetarne institucije koja okuplja 185 država sveta.

Ostavka Vulfovica usledila je nakon celodnevnog sastanka 24-članog Borda izvšnih direktora koji je saopštio da prihvata njegovu ostavku i da smatra da je Vulfovic mislio da postupa u skladu sa etičkim normama kada je obezbedio promociju i povećanje plate svojoj prijateljici, Šahi Rizi, zaposlenoj u Svetskoj banci. Taj skandal o kome se priča skoro dve godine kulminirao je uoči prolećnog zasedanja međunarodnih monetarnih institucija, a neke evropske vlade su odmah zatražile da Vulfovic podnese ostavku.

Vulfovic nije imao baš najprijatnije odnose sa potčinjenim mu profesionalcima u Svetskoj banci. Pre dolaska u banku, Vulfovic je bio pomoćnik američkog sekretara za odbranu i jedan je od arhitekata rata u Iraku. Taj rat nije popularan među službenicima Banke od kojih je manje od 30 odsto Amerikanaca. Vulfovic je prvi predsednik Svetske banke koji je bio prisiljen da ode sa svoje funkcije.

Predsednik Džordž Buš je nedeljama insistirao da Vulfovic treba da ostane na čelu Banke, ali je u četvrtak i sam priznao da je njegov bivši saradnik izgubio bitku.

"Sve što mogu da kažem je da je Pol Vulfovic imao u vidu najbolji interes Banke i ono na što bi Banka trebalo da se fokusira – sprečavanje ljudskih patnji. Aplaudiram njegovoj viziji, poštujem ga veoma i, kao što sam rekao, žalim što se ovo desilo baš sada”, rekao je Buš.

Bord Svetske banke saopštio je da će odmah početi da traži novu ličnost koja će doći na čelo Svetske banke. Prema tradiciji, predsednika Banke predlažu SAD kao najmoćnija i najbogatija država, dok Evropljani imenuju šefa u MMF-u.

Bela kuća je saopštila da će predsednik Buš posle ostavke Volfovica ubrzo saopštiti ime novog kandidata sa predsednika Svetske banke.

XS
SM
MD
LG