Linkovi

Bler obećao da će Britanija i ubuduće biti veliki saveznik SAD


Američki predsednik Džordž Buš i britanski premijer Toni Bler održali su verovatno poslednji zvanični sastanak u Beloj kući pred Blerovo povlačenje sa položaja kroz nekoliko sedmica. Kako javlja Skot Sterns, teme sastanka su bili rat u Iraku i Aftanistanu i budućnost trans-atlantskog savezništva.

Američki predsednik i britanski premijer su u okviru svog poslednjeg zvaničnog susreta razgovarali preko bezbednog video linka sa američkim i britanskim komandantima u Iraku. Premijer Bler smatra da su vidljivi istinski znaci napretka ka političkom izmirenju sunita i šiita u toj zemlji ali ukazuje da su teroristi Al Kaide i elementi koje podržava Iran podjednako rešeni da taj progres poremete.

Ekstremizam se pomalja u pokušaju da poremeti stabilnost i napredak u mnogim zemljama. Za nas nema alternative nego da se protiv tog ekstremizma borimo gde god on postojao. A to važi kako za naše sopstvene zemlje koje su bile pogodjene terorizmom tako i za Irak i Avganistan.

Bler je najveći saveznik predsednika Buša u Iraku, gde po broju vojnika u multinacionalnim snagama, britanskih ima manje samo od američkih. Rat u Iraku negativno je uticao na popularnost oba državnika, a u Britaniji važi za jedan od glavnih razloga koji su naveli premijera da se povuče sa položaja.

Na pitanje da li snosi odgovornost za odlazak premijera Blera sa položaja, predsednik Buš je najpre rekao da ne zna, a onda uz osmeh dodao ”možda“. Na konferenciji za novinare u ružičnjaku Bele kuće predsednik Buš je rekao da mu je saradnja sa premijerom Blerom bila zadovoljstvo kakvo nije mogao ni da zamisli.

Kod mene nema kajanja u odnosu na ono što je moglo ili nije moglo da se desi u proteklih pet godina. Odajem priznanje odnosima za koje iskreno verujem da su položili temelje miru.

Premijer Bler je rekao da je pokušao da uradi prave stvari i da bi - ako bi ponovo bio pred istim izborom - ponovo postao saveznik predsednika Buša.

Poštujem ga kao predsednika i smatram ga svojim prijateljem. Posle napada 11. septembra spoznao sam da Britanija treba da stoji rame uz rame sa Amerikom. Nikada nisam odstupio od tog stava niti žalim zbog njega. Ponosim se odnosima koje imamo i koje postoje izmedju naše dve zemlje.

Mada je ovo verovatno bio njihov poslednji sastanak u Beloj kući, dvojica lidera će se idućeg meseca ponovo sastati na samitu G8 u Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG