Linkovi

Frid: SAD neće jednostrano priznati nezavisnost Kosova


Pomoćnik američkog državnog sekretara, Danijel Frid (Daniel Fried), rekao je u Briselu da i pored činjenice da suret državnog sekretara Kondolize Rajs, ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog šefa diplomatije nije uspio da prebrodi jaz u gledištima na konačno kosovsko rješenje, Vašington neće pribjeći mjeri jednostranog priznavanja kosovske nezavisnosti.

Američka administracija će, tvrdi Frid, nastaviti sa naporima na traženju trajnog rješenja pod krovom Savjeta bezbjednosti UN. Po njegovim riječima, priznavanje nezavisnosti Kosova bez rezolucije Savjeta bezbjednosti nije samo nepoželjno već i opasno.

Frid ipak vjeruje da će nezavisnost u svakom slučaju postati stvarnost. Tada je bolje da ona bude pod medjunarodnim nadzorom - dakle, kontrolisana - i predstavljaće najbolju opciju za sve, uvjeren je visoki američki diplomata.

Svaka alternativa tome bi bila haotičnija, krvavija i van kontrole. Što se američke strane tiče, najavljeno je danas, ona će, zajedno sa zvaničnim Briselom, nastaviti sa naporimna da privoli Moskvu da prihvati nacrt teksta o Kosovu koji bi se uobličio u svjedištu Svjetske organizaje u Njujorku.

Sa druge strane, Frid je pozvao evropske nacije da novoj vladi u Beogradu šire otvore evropska vrata i obećaju eventualno članstvo, ukoliko Beograd pokaže volju da uspješno okonča saradnju sa Haškim sudom.

Evropska perspektiva, kakvu Srbija zaslužuje, se mora pružiti kao alternativa prošlosti kakvu joj pružaju nacionalisti, a koja je imala katastrofalne posljedice po zemlju, upozorio je američki diplomata.

XS
SM
MD
LG