Linkovi

Hibridni automobili su manje štedljivi nego što se mislilo


Popularnost hibridnih benzinsko-električnih automobila u Americi neprestano raste, a najvažniji razlog je, naravno, njihova niska potrošnja goriva. Iako koštaju između 1500 i 4500 dolara više od klasičnih vozila istog ranga, sve više kupaca smatra da će ušteda u gorivu za par godina nadoknaditi tu razliku.

Međutim, kada ovog meseca novi modeli budu počeli da se pojavljuju u salonima automobila, prosečna potrošnja kojom će dileri moći da se hvale, biće veća od dosadašnje, jer je američka Agencija za zaštitu prirode donela nove propise za njeno izračunavanje.

Automobilski stručnjaci odmah su smislili novu formulu za izračunavanje vremena koje je potrebno da se nadoknadi razlika u ceni. Za neke od skupljih hibrida to vreme iznosi više od deset godina.

Popularni hibridi Honda Akord i Honda Sivik nadoknađuju razliku za 14 i po, odnosno 6 i po godina, što je prilično dugo. U vrhu spiska ostao je Tojota Prius, koji isplaćuje razliku u ceni za svega godinu i dva-tri meseca.

Prosečna štedljivost hibridnih vozila, računato po novom sistemu, opala je za oko 12 procenata. Kako izgleda, ranije procene bile su pogrešne jer je u formulu ukalkulisan preterano dug period rada motora u praznom hodu, kada hibridni automobuili automatski gase motore.

S druge strane, kažu analitičari, nova računica zaustaviće primedbe da hibridni automobili ne štede gorivo onoliko koliko se reklamira.

XS
SM
MD
LG