Linkovi

SAD i Rusija ublažavaju diplomatsku retoriku da bi popravili zategnute odnose


Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su se Moskva i Vašington saglasili da da ublaže diplomatsku retoriku u pokušaju da poprave zategnute odnose dve zemlje.

Lavrov je rekao da je to dogovoreno danas na sastanku predsednika Vladimira Putina sa američkim državnim sekretarom, Kondolizom Rajs, nadomak Moskve. U kratkom saopštenju Kremlja nema više detalja o tom sastanku.

Medjutim, ruska novinska agencija Itar Tas navodi izjavu Lavrova, koji je prisustvovao sastanku, da je predsednik Putin takodje potvrdio protivljenje Rusije američkom planu za stacioniranje raketnog odbrambenog štita u Evropi, zbog čega je tokom proteklih meseci došlo do tenzija u odnosima Moskve i Vašingtona.

Diplomatska retorika dve zemlje takodje je uzavrela zbog nespremnosti Moskve da podrži plan Ujedinjenih nacija kojim se Kosovu pruža nadgledana nezavisnost.

Rusija i SAD dogovorle su se i da tragaju za obostrano prihvatljivim rešenjem za Kosovo, ali nisu postigle nikakav napredak po tom pitanju, rekao je Lavrov.

"Dogovoreno je da se nadje rešenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za sve, ali takvog rešenja trenutno nema na vidiku", rekao je Lavrov novinarima posle sastanka u Putinovoj rezidenciji u podmoskovskoj rezidenciji predsednika Rusije Novogorejevo.

Kondoliza Rajs je, kako prenose agencije, izjavila da je "veoma važno priznati da Kosovo više nikada neće biti sastavni deo Srbije, jer je to nemoguće".


"Nema nikave šanse da Srbija i Kosovo žive zajedno. Najbolje bi bilo da nastave da ostvaruju svoje interese odvojeno", kazala je Rajsova ističući da "pre nego što dodjemo do faze kada Rusija bude donosila odluku o rezoluciji, treba još da radimo na tome kako bismo uzeli u ozbir sva strahovanja i interese svih".

Kazala je i da nije potrebno "još mnogo vremena da Kosovo dobije nezavisnost".

XS
SM
MD
LG