Linkovi

Konobarica - nova komedija u režiji Edrijen Šeli


Džena bi volela da joj se život sastoji samo od pravljenja pita, ali on nije tako jednostavan. Ona provodi dane kao kelnerica, posebno zadužena za pečenje pita u malom južnjačkom restoranu, ali se svake večeri vraća kući svom grubom mužu Erlu, koji voli da vodi glavnu reč u braku.

Kada test trudnoće pokaže da zaista čeka bebu, Džena odgovara na način na koji reaguje na sve velike promene u svom životu – novim receptom za pitu koji odražava njene emocije.

Ulogu Džene tumači Keri Rasel.

“Odmah mi se dopao njen karakter. Mislila sam da je vrlo osvežavajući i zabavan, tužan ali čvrst...”

Rasel kaže da je na filmskom setu konzumirano mnoštvo pita, ali ističe da je autorka filma Edrijen Šeli, kroz tu poslasticu želela da pruži uvid u burna emotivna stanja svoje junakinje.

«Mislim da je to izuzetno pametan i lep izum iz našeg filma – da se pokažu razmišljanja junakinje koja nije uvek u stanju da ih iskaže drugim ljudima u filmu. To je njen kreativni ventil.»

Dženin život se dodatno komplikuje kada se ispostavlja da je njen novi ginekolog sušta suprotnost njenom mužu – on je pažljiv, brižan, i ona ga očigledno veoma privlači. Doktora Pomatera glumi Nejtan Filion.

«Oni oboje traže nešto da bi ispunili prazninu u sebi. Tragaju za srećom... Iako je jasno da moj lik zna da njegovo ponašanje nije prikladno za jednog lekara, oni oboje osećaju isto. Mislim da je film priča o tome kako načiniti pravi izbor. Svi mi pokušavamo da budemo srećni, a ovde je tema da li donosite prave odluke da biste bili srećni.»

Trudnoća se tradicionalno smatra srećnim dogadjajem. No, pišući pisma svom nerodjenom detetu, Džena otkriva neka od pomešanih osećanja u vezi sa trudnoćom, za koje Šeril Hajns, koja glumi kelnericu Beki, veruje da će biti bliske mnogim ženama.

«Postoje i ta osećanja straha i ozlojedjenosti. Žalite za gubitkom svog dosadašnjeg života jer ste svesni koliko će vam se život promeniti. Za mene je to veoma komplikovana situacija sa složenim emocijama, i smatram da je Edrijen odlično opisala to osećanje.»

Neželjenu težinu filmu je dala tragedija koja je u stvarnom životu zadesila rediteljku Edrijen Šeli. Ona je ubijena u svojoj kancelariji u Njujorku, svega nekoliko dana pošto je saznala da je njen film uvršćen u program festivala Sandens. Keri Rasel kaže da je «Waitress», za koje se ispostavilo da je njeno poslednje delo, veoma lična priča ove rediteljke i scenaristkinje.

«Neobičan, duhovan i bajkovit ton koji film poprima na kraju, gledano iz ove perspektive, posle smrti Edrijen, dobija sasvim novo značenje. Sve deluje zaista nadrealno.»

Edrijen Šeli se pojavljuje u filmu «Waitress» kao jedna od Dženinih koleginica u restoranu. U glumačkoj postavi su takodje Džeremi Sisto koji glumi grubijana Erla, i veteran filmskog platna Endi Grifit, u ulozi džangrizavog vlasnika restorana koji je jedino srećan kada se posluži nekom od novih Dženinih pita.

U znak sećanja na ubijenu rediteljku, njeni prijatelji i rodjaci osnovali su «Fondaciju Edrijen Šeli» koja dodeljuje stipendije da bi pomogla ženama – filmskim stvaraocima.

XS
SM
MD
LG