Linkovi

Prevencija ptičijeg gripa visoko na dnevnom redu Skupštine SZO


Problem razmjene uzoraka virusa koji izaziva ptičiji grip, koji usporava pronalaženje adekvatne vakcine protiv te prijeteće pandemije, naćiće se visoko na dnevnom redu Skupštine SZO koja u ponedjeljak počinje u Ženevi.

Prevencija i borba protiv ptičijeg biće jedna od glavnih tema zasijedanja. Posebna pažnja biće posvećena saradnji među državama i svjetskim zdravstvenim institucijama.

Indonezija je jedna od najteže pogođenih zemalja, ali ta država ima određene rezerve u pogledu razmjene uzoraka sa Svjetskom organizacijom. Vlada u Džakarti smatra da će farmaceutske kompanije koje budu razvile djelotvornu vakcinu, svoj proizvod skupo naplatiti i najsiromašnijim zemljama. U martu je Indonezija pristala na nastavak razmjene uzoraka, ali se čitava priča završila na obećanjima.

Portparol SZO Ian Simpson kaže da su zvaničnici UN u Ženevi zbog toga zabrinuti, jer je razmjena uzoraka od suštinske važnosti za uspjeh prevencije.

Na samitu u Ženevi biće riječi i o prevenciji drugih globalnih zaraza, a Skupština SZO će, očekuje se, usvojiti i novi prijedlog budžeta u iznosu od 4.2 milijarde dolara za 2008. i 2009. godinu.

XS
SM
MD
LG