Linkovi

Kosovo - jedna od najvažnijih tema dijaloga Kondolize Rajs sa ruskim liderima


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs počinje u Moskvi razgovore sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, u nastojanju da ublaži rusko protivljenje i nepoverenje prema američkom planu o izgradnji antiraketnog štita u Evropi. Rajsova bi trebalo da o tome razgovara i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Iz Moskve se javila dopisnik Glasa Amerike, Lisa MekAdams.

Najveći izazov sa kojim je suočena Kondoliza Rajs jeste kipteći bes Rusije zbog američkog plana o izgradnji antiraketnog štita u Češkoj republici, Poljskoj i trećoj, još neimenovanoj zemlji na Kavkazu. Prošlonedeljni razgovori pregovarača Rusije i NATOa nisu uspeli da smanje jaz.

Glavnokomandujući ruskih oružanih snaga, general Jurij Balujevski, kaže da Rusija traži uveravanja da taj sistem neće kasnije biti proširen na druge centralno i istočnoevropske zemlje. On je rekao da taj plan nagoveštava početak nove trke u naoružavanju.

Direktor ogranka Heritidž fondacije u Moskvi, Jevgenij Volk, kaže da će Rajsova najverovatnije čuti istu poruku u Moskvi:

”Ruska strana ne veruje Amerikancima da te rakete neće biti upravljene na Rusiju i da samo predstavljaju odbranu od napada neke od otpadničkih država. Ne verujem da će dve strane naći zajednički jezik jer su njihova gledišta prema balističkim raketama u Evropi sasvim različita.“

Volk kaže da Evropljani te rakete smatraju ofanzivnim, a ne defanzivnim oružjem.

Druga tema za pregovore biće pitanje Kosova. Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin rekao je da ruska strana neće objaviti svoj stav prema rezoluciji o nezavisnosti Kosova pre završetka posete Kondolize Rajs Moskvi. Jevgenij Volk smatra da je ruski veto u Savetu bezbednosti neizbežan, osim ako Rajsova i ruski pregovarači ne postignu neki napredak u razgovorima.

”Ako Kosovo postane nezavisno biće to ozbiljan udarac ruskoj diplomatiji i ruskoj spoljnoj politici, i to bi moglo da bude protumačeno kao slabost ruskog uticaja u medjunarodnim odnosima, što elita u Kremlju ne bi mogla da prihvati.“

Tekuća poseta Kondolize Rajs Rusiji prva je otkada je predsednik Putin šokirao Zapad oštrim kritikama na račun američke politike, izrečenim u februaru, u Minhenu, kada je rekao da je zbog Sjedinjenih Država svet postao opasnije mesto. Rajsova je odgovorila sopstvenim kritikama, između ostalog da je koncentracija moći u Kremlju - kako se izrazila - ”uznemirujuća.“

XS
SM
MD
LG