Linkovi

Počelo suđenje optuženima za pripremu terorističkih napada u Crnoj Gori


U Višem sudu u Podgorici danas je počelo suđenja grupi Albanaca optuženih za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori. Prvog dana suđenja, optuženi Đon Dedvukaj negirao je da je pripadnik bilo kakve terorističke organizacije.

Optužnica tereti 18-očlanu grupu za "udruživanje radi protivustavne djelatnosti i pripremanja djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti".

U optužnici se navodi i da su optuženi formirali kriminalnu grupu koja je planirala da "upotrebom oružja i eksploziva" izvrši oružanu pobunu na teritoriji Malesije, radi stvaranja posebne teritorijalne regije naseljene Albancima.

Optuženi Đon Dedvukaj je kazao da je policija u njegovu kuću upala bez ikakvog obrazloženja nakon čega su ga ""tukli do besvijesti, prijeteći mu i vrijeđajući ga na nacionalnoj osnovi".

"Ovo je moja zemlja, kao i onih koji su me tukli i ja ću i pored svega ostati u njoj", poručio je Dedvukaj, istakavši da se nije bavio politikom niti razgovarao sa bilo kim o položaju Albanaca u Crnoj Gori.

Specijalni tužilac Stanka Radović, istakla je da nema zakonskog osnova za izdvajanje pojedinih dokaza, što su tražili pojedini branioci optuženih I najavila nastavak suđenja za sjutra.

XS
SM
MD
LG